01 JANUARI
Nieuwe gecertificeerde aandachts-functionarissen palliatieve zorg
Op 23 januari kregen zestien collega’s hun certificaat voor het met goed gevolg afleggen van de scholing aandachtsfunctionaris palliatieve zorg. Met deze tweede lichting gecertificeerde collega’s komt het totaal aantal functionarissen op bijna 40.
Genoeg om binnen elk woonzorgcentrum, elke vakgroep en in elke regio van de wijkzorg minimaal één functionaris ter beschikking te hebben. Envida heeft de ambitie om in Zuid-Limburg een autoriteit te worden op het gebied van palliatieve zorg. De aandachts-functionarissen vervullen daarin een belangrijke rol. Zij zijn de voorlopers, de deskundigen die hun kennis en ervaringen gaan delen met de collega’s van hun eigen afdeling of team.
De scholing kwam tot stand via een samenwerkingsverband tussen EnvidaLeert! en Annemie Courtens, coördinator Expertise Centrum Palliatieve Zorg (EPZM) van het MUMC+.
Versterking directieteam
Als je de meerjarenstrategie kent, weet je dat Envida de komende jaren voor veel uitdagingen staat. Dat vraagt iets van alle collega's, maar natuurlijk ook van het bestuur en de directie. In 2022 hebben de bestuurder, raad van toezicht en geledingen daarom een dialoog gevoerd over de gewenste topstructuur. De conclusie is dat geen grote wijzigingen nodig zijn, maar dat op onderdelen een versterking en verrijking gewenst is.
Per 1 januari 2023 kent Envida de functie van directeur besturing en strategie. Deze functie wordt ingevuld door Petra Lamberts. Petra is onder andere de regisseur van de strategische beleidscyclus en zorgt voor aansturing van de bestuursstaf. In haar functie draagt Petra eraan bij dat de traditionele onderdelen (verpleegzorg, wijkzorg, HR en bedrijfsondersteuning) verbonden worden, waardoor de samenhang binnen Envida toeneemt.
Om ervoor te zorgen dat in de besluitvorming voldoende aandacht is voor het perspectief van onze zorgprofessionals, zijn in 2023 ook de Chief Nursing Officers (CNO) geïntroduceerd zijn.
Envida krijgt twee CNO's

Michelle Meertens en Karen Hermans zijn beide CNO (Chief Nursing Officer) binnen Envida. Net als in de ziekenhuiswereld gaan de CNO’s bij Envida advies geven aan de bestuurder en directie. De rol van CNO in de VVT-sector komt in Nederland (nog) niet veel voor. Envida vindt het belangrijk om collega’s van de werkvloer te betrekken bij besluiten die de koers van Envida bepalen. De Envida’s CNO’s worden acht uur per week vrijgesteld van hun reguliere werk als senior wijkverpleegkundige (Michelle) en Medewerker Wonen, Welzijn en Zorg binnen Lenculenhof (Karen).
Voor deze twee collega’s was 1 juli de eerste werkdag in hun rol van Chief Nursing Officer (CNO).
Dat veranderingen in de zorg nodig zijn, beseffen beiden als geen ander. De hulpvraag wordt steeds zwaarder en complexer. Maar dat niet alleen: er komt steeds meer aandacht voor het welzijn van bewoners en cliënten. Veranderingen die impact hebben op de zorgmedewerker. Karin en Michelle weten goed wat er op de werkvloer speelt en zijn makkelijk benaderbaar voor collega’s met goede suggesties. In hun rol als CNO schuiven ze regelmatig aan bij het directie-overleg om advies te geven over zorginhoudelijke vraagstukken. Daarmee hebben ze invloed op de beoogde veranderingen.