05
PASSENDE EN REALISTISCHE ZORG
Ambitie 2: werken aan de zorg van morgen
PASSENDE EN REALISTISCHE ZORG
Of we willen of niet: cliënten gaan minder zorg krijgen! Nog meer dan nu wordt eigen regie voor cliënten en bewoners het uitgangspunt. Dat vraagt om anders werken en om anders inrichten, maar vooral om een andere mindset bij cliënten én medewerkers. 2023 wordt het jaar van deze omslag in denken, zowel in de verpleegzorg als in de wijkzorg. De inzet van mantelzorgers in de verpleegzorg en de inzet van technologische oplossingen horen tot het nieuwe normaal. We voeren meer regie en doen minder zelf. Dat vraagt om uitleggen, uitleggen en uitleggen…. en nog eens uitleggen. Voor medewerkers betekent dit dat ze (gesteund door leidinggevenden) nee moeten durven zeggen, ze standaard hulpmiddelen inzetten en actief het gesprek voeren met huisartsen en ziekenhuis. Voor medewerkers betekent dit bovendien dat steeds meer gestuurd wordt op ‘handen in de zorg’ en er minder ruimte is voor niet cliëntgebonden activiteiten. Bovendien zullen vanzelfsprekendheden steeds meer verdwijnen en wordt bijvoorbeeld de inzet van een psycholoog en paramedische disciplines alleen nog vraaggericht ingezet.
De veranderingen in de zorg richten zich erop ouderen zolang mogelijk thuis te laten wonen. Hierdoor zal de vraag naar zorg thuis de komende jaren sterk toenemen en zullen de grenzen tussen wijkzorg en verpleegzorg vervagen. Dit heeft consequenties voor de rol en functie van cliëntadvies en zorgbemiddeling die een belangrijke rol spelen in de vraagverheldering en daarmee in het verdelen van (schaarse) zorg. Het regelen van de juiste zorg, op het juiste moment, door de juiste zorgprofessional met de bijbehorende juiste bekostiging is een complex samenspel. Het is van belang dat cliënten met alle vragen op één plek terecht kunnen. Dat loket beschikt over duidelijke zorgproducten en is ook behulpzaam bij vraagstukken over zorgwoningen.
De ledenservice blijft in 2023 belangrijk en daarnaast start Envida met het project leerversterkers informele zorg dat, naast de mantelzorgacademie, mantelzorgers helpt bij hun taak. Het programma dementie krijgt in 2023 onverminderd aandacht en wordt in samenhang met de Wet zorg en dwang ingevuld.
Eind 2023
- Is de andere mindset bij medewerkers in beweging gezet;
- Is de integratie van cliëntadvies en zorgbemiddeling gerealiseerd;
- Maakt participatie van mantelzorgers deel uit van het zorgplan (óók als er geen participatie is);
- Hebben zorgmedewerkers meer ruimte voor directe zorgtaken;
- Is in de verpleegzorg het multidisciplinair overleg vervangen voor het interdisciplinaire samenwerking met heldere regievoering;
- Werkt begeleiding en behandeling (B&B) vraaggericht en zoveel mogelijk in coalitie met verpleging en verzorging;
- Is gestart met VPT inclusief behandeling.
KPI's - hoe meten we dit?
- Tevredenheid cliënt
- Aantal zorgvragen in zorgloket
- Aantal mantelzorgers dat actief betrokken is in de zorg
- Productiviteit (minder niet cliëntgebonden activiteiten)
- Aantal leden dat lid is van ledenorganisatie
- Kwaliteitsrapportage (voldoen aan kwaliteitskaders)
Uiterlijk 2025 - meerjarenstrategie
- Zijn cliënten en bewoners tevreden en staat Envida in de top tien van de Zorgkaart;
- Is er één loket voor alle zorgvragen;
- Is er (in de keten) een passend antwoord op de zorgvragen van ouderen en chronisch zieken;
- Sluit de expertise van Envida aan bij de zorgvraag en is er een expertisecentrum voor cognitieve en gedragsproblematiek;
- Is 50% van de 65-plussers in Maastricht-Heuvelland lid van de ledenorganisatie;
- Zijn mantelzorgers en vrijwilligers actief betrokken in de zorg.