03 MAART
RTV Maastricht besteedt aandacht aan overname wijkzorg van Sevagram door Envida
Sevagram heeft per 1 april 2023 een groot deel van de thuiszorg en huishoudelijke zorg in Maastricht overgedragen aan Envida. Dat betekent dat Envida er in een klap 800 cliënten bij heeft gekregen en ons personeelsbestand met 140 medewerkers groeide. Dit was voor de redactie van RTV Maastricht aanleiding om de bestuurders van beide organisaties in de studio uit te nodigen voor een interview. Daarin legden Pim Steerneman -bestuurder Sevagram- en Roger Ruijters van Envida uit waarom voor deze stap is gekozen.
De overname past in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen waarin zorginstellingen niet elkaars concurrent zijn, maar samenwerkingspartners. ‘Je moet doen waar je goed in bent’, zei Pim Steerneman tijdens het interview. ‘Envida is een grote en solide organisatie, met haar roots in Maastricht en met veel ervaring in de wijkzorg. Sevagram wil zich focussen op de zogeheten eerste en tweede schil oftewel onze woonzorgcentra en aanleunwoningen in Maastricht. De wijkzorg laten we over aan een partner die hier veel meer ervaring mee heeft.’
Roger Ruijters lichtte toe dat de samenwerking nog veel breder is. ‘huisartsen, woningcorporaties en mantelzorgers behoren ook tot onze ketenpartners. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de zorg toekomstbestendig is.’
Zorgverzekeraar VGZ vol lof over werkbezoek aan Gerlachus
Op uitnodiging van Envida bracht een aantal zorginkopers van VGZ een werkbezoek aan locatie Gerlachus, ook wel het verpleeghuis van de toekomst genoemd. Gezien de uitdagingen van een snel vergrijzende bevolking die de zorgvraag doet toenemen, versus een steeds krapper wordende arbeidsmarkt, was het gezelschap erg benieuwd naar de voordelen van het maandtarief voor de wijkverpleging en het VPT. In Gerlachus gingen zij in gesprek over hoe deze innovatieve afspraak in de praktijk uitpakt.
In Gerlachus is de afgelopen jaren een voorziening gerealiseerd waar wonen, leven, leren, ontspannen, zorg en verzorging in de breedste zin worden gecombineerd. Het initiatief telt 130 modern gerenoveerde huurwoningen voor ouderen, waarvan een deel ingezet kan worden voor mensen met een Wlz-indicatie. Daarnaast zijn er tien zogenaamde participatiewoningen waar studenten een kamer huren en naast hun verzorgende werkzaamheden wat extra leven in de brouwerij brengen.
Het is de bedoeling om in de regio meer van dit soort voorzieningen te creëren om zo voor iedere oudere in de regio een oplossing te bieden waar hij of zij zelfstandig kan blijven wonen. Met telkens als gedachtegoed dat we achter ieders voordeur een klein (maar wel een nieuwe vorm van) verpleeghuis kunnen realiseren. Een mooie stap voorwaarts.
De afgesproken financiering draagt bij aan het realiseren van slimme oplossingen om zoveel mogelijk mensen een maatwerkoplossing te bieden. Iedereen krijgt de hoeveelheid zorg die nodig is; niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. De zorginkopers maakte kennis met de mooie voorbeelden van Envida die laten zien hoe we in Nederland verschillende functies en financieringsbronnen kunnen combineren, zodat je in gesprek met ouderen en hun naasten samen kan bepalen hoe je ouder worden, ook als je zorg nodig hebt, thuis vorm kunt geven.

Bij Envida geloven we in de vrijheid voor mensen met dementie!
Heel lang leek het de normaalste zaak van de wereld om de deuren van een woonzorgcentrum dicht te houden, om te voorkomen dat bewoners met dementie van de afdeling afgaan. Hoe het anders kan vertellen Bas de Langen en Guido Biesmans in een reportage van Michiel van der Geest die op 7 maart in de Volkskrant verscheen.
Vastgoedplan: een fijne woonomgeving als voorwaarde voor een fijn leven
Envida wil ook in de toekomst de juiste zorg, op de juiste plek en op het juiste moment kunnen bieden. Vastgoed is hierbij een essentieel onderdeel. Afgelopen jaren zijn mooie nieuwe locaties gerealiseerd (denk aan Lindenhoven en St. Jozef) en de nodige locaties gerenoveerd. Nu bijna alles uit de vastgoedstrategie (opgesteld in 2019) is gerealiseerd, is het tijd voor een nieuw plan.
Het beginpunt van het vernieuwde vastgoedplan ligt bij de speerpunten van de meerjarenstrategie. Want of het nu gaat om het vinden van de meest geschikte woning in de woonwijk of een verblijf in een verpleeghuis: een fijne woonomgeving is voor iedereen een voorwaarde voor een fijn leven. En dat we inmiddels druk bezig zijn met de realisatie van alle plannen, is voor iedereen te zien. De verbouwing van Grubbeveld is gestart, in Hagerpoort wordt een nieuwe brasserie gerealiseerd en de eerste regiokantoren in de wijk zijn in gebruik genomen.
Baan in een dag
Op 29 maart organiseerden we voor de eerste keer Baan in 1 dag. We hadden alle ingrediënten in huis om er een feestje van te maken: enthousiaste collega’s, heerlijke donuts én nieuwe contracten.


