04 APRIL

Zeer geslaagd symposium over de toekomst van de ouderenzorg

500 Bestuurders, managers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit de zorg en de wereld van overheid, verzekeraars, woningcorporaties, onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven bogen zich op 14 april over de ouderenzorg van de toekomst. Dat gebeurde in het MECC tijdens het symposium ‘Zorg kan anders, doe je mee?’ georganiseerd door Envida. Om iedereen die zorg nodig heeft te kunnen blijven helpen, moet het roer om. Er is behoefte aan nieuwe oplossingen, die bovendien recht doen aan de veranderende wensen van ouderen. Envida is volop bezig met deze verandering. "We zijn een grote organisatie en kunnen die beweging maken. Bij wat we bij Envida leren, kunnen andere organisaties ook baat hebben. En andersom", aldus Roger Ruijters. Reden voor Envida om op een uitgebreid symposium de ervaringen te delen en in gesprek te gaan met samenwerkingspartners en collega-organisaties uit het hele land. In een paneldiscussie en in 15 deelsessies verdiepten de aanwezigen zich verder in de diverse thema’s over zorgtransitie. Een van de belangrijke opgaves is om mensen te leren beter voor zichzelf te zorgen en het ze daarbij makkelijker te maken. Verdere digitalisering van de zorg is ook dringend noodzakelijk. Bij die transitie van de zorg is iedereen hard nodig; andere organisaties, woningcorporaties, overheden, bedrijven, de hele samenleving. Wanneer sámen de beweging wordt ingezet, zal er ook in de toekomst zorg blijven voor kwetsbare mensen.”

Envida feest

Na een aantal zware COVID-jaren beleefden we op 15 april met ongeveer 2000 collega’s een avond vol glitter & glamour tijdens het Envida-feest. Het was een fantastische avond met geweldige optredens van Frans Theunisz, dansgroep Oxygen, Queen must go on en Wir Sind Spitze. Een speciaal bedankje voor alle collega’s die tijdens dit feest aan het werk waren, want de zorg gaat natuurlijk ook gewoon door.

Minister Helder oriënteert zich op zorg van morgen

‘Heel goed om te zien hoe ouderen hier zelf hun leven bepalen.’ Minister Helder van Langdurige Zorg bracht op maandag 3 april een bezoek aan Residentie Gerlachus in Maastricht. In deze vernieuwende woonvorm voor ouderen sprak ze onder andere met bewoners, zorgmedewerkers en met zorgstudenten die eveneens in het complex wonen. Tijdens haar werkbezoek sprak minister Helder onder ander met de 96-jarige mevrouw Hersbach. ‘Niets moet, alles mag hier. Ik ben nog steeds mijn eigen baas, dat past bij me. Ook vind ik het fijn dat ik niet alleen maar tussen de oude mensen woon; die studenten zijn gezellig en soms kan ik hen nog iets leren’, vertelt ze lachend tegen de minister. Ook zorgstudenten Luke Kox en Luna Timmers zien de voordelen van het nieuwe woonconcept. ‘Je kunt hier veel leren over de zorg van de toekomst.’ ‘Dit zou voor veel meer studenten een goede optie kunnen zijn, al past het niet bij iedereen’, antwoordt Luke desgevraagd. In de gezamenlijk huiskamer en bibliotheek informeren bewoners de minister tijdens haar werkbezoek graag over initiatieven die ze ontplooien, zoals een leesclub en lezingen over de actualiteit. ‘De discussies lopen hier soms hoog op, maar dat hoort ook zo.’

Ga verder naar volgende pagina
Ga terug naar vorige pagina