06 JUNI
Internationaal zorgpersoneel
Envida verwelkomt op jaarbasis heel wat nieuwe collega’s. Dat is hoognodig om aan de toenemende en tevens complexer wordende zorgvraag te kunnen voldoen. Voor de werving van nieuwe zorgmedewerkers kijkt Envida verder dan de eigen regio. Veel verder zelfs: in juni gingen bij Larisa zes ervaren, goede opgeleide verpleegkundigen uit Zuid-Europa (Spanje, Griekenland en Italië) aan de slag als verzorgende IG. Het initiatief om medewerkers in het buitenland te werven, past in de regionale samenwerking van Envida met Zuyderland, Sevagram, Nobamacare, Cicero en Meander. Gezamenlijk wordt gestreefd naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. "We onderzoeken nieuwe mogelijkheden. Het werven en inzetten van internationale zorgmedewerkers is er daar één van", zegt hoofd recruitment Kim van Amelsvoort daarover. "We hebben bewust ervoor gekozen om op relatief kleine schaal te beginnen." Aan de komst van onze buitenlandse collega’s naar Nederland ging een gedegen voorbereiding vooraf. Zo volgden ze onder andere een cursus Nederlands op een taleninstituut in Valencia, waar ze kennismakingsgesprekken voerden met een delegatie van Envida.
"Onze nieuwe collega’s uit Zuid-Europa zijn een verrijking voor alle betrokkenen", vindt manager verpleegzorg Nadja Comans. "Zij doen internationale ervaring op en kunnen zich verder ontwikkelen. En wij leren van hen; ze brengen hun cultuur, inzichten en visie op de ouderenzorg mee. Dat is interessant voor de ontwikkeling van een toekomstbestendige ouderenzorg." Bij de werving en selectie van deze medewerkers is ook Otto Workforce betrokken.

Oostenrijkse delegatie maakt kennis met ouderenzorg bij Envida
Envida is een toonaangevende aanbieder van ouderenzorg. In onze organisatie is veel kennis aanwezig en we durven voorop te lopen bij nieuwe ontwikkelingen. Dat spreekt zich rond. Zelfs tot in Oostenrijk. Zo kon het gebeuren dat een delegatie uit Oostenrijk een kijkje kwam nemen in de keuken bij Envida. Het gezelschap, bestaande uit vijftig directieleden van ziekenhuizen en verpleeghuizen, werd warm ontvangen in Lenculenhof waar ze door Guido Biesmans, Rachelle Jennekens en Bas de Langen mee werden genomen in de wereld van de Nederlandse ouderenzorg in het algemeen en die van Envida in het bijzonder.
De gasten toonden veel interesse in de wijze waarop we bij Envida samen aan een toekomstbestendige ouderenzorg werken. Met o.a. meer nadruk op welzijn, veel aandacht voor goed werkgeverschap, nieuwe zorgconcepten en onze visie op dementie.

Maastrichts Mooiste
Zo’n 50 collega’s namen op zondag 11 juni deel aan de achttiende editie van Maastrichts Mooiste, het grootste en gezelligste hardloopevenement van Maastricht. Meer dan de helft van de Envida-deelnemers liep de route van vijf kilometer, de andere collega’s legden het traject van tien kilometer af. Aanmeldingen voor de tien Engelse mijl waren er ook, maar die loopafstand werd vanwege de enorme hitte door de organisatie geschrapt. De deelnemers van Envida waren gehuld in mooie, nieuw ontworpen tenues. Envida werd dus letterlijk goed gezien. Voor sommige collega’s was het bereiken van de finish op de Markt heel bijzonder, want enkele maanden voordat ze aan de start van Maastrichts Mooiste stonden, hadden ze nauwelijks of geen hardloopervaring. Het door Envida aangeboden trainingstraject Start To Run heeft daar verandering in gebracht.
Deelname aan sportevenementen als Maastrichts Mooiste, Limburgs Mooiste (fietsen), Zweit veur Leid (hardlopen en wandelen) en Five4Five (bewegen in de breedste zin van het woord) past in het kader van Envida’s ambitie om ervoor zorgen dat medewerkers gezond en vitaal zijn en blijven. Vitale medewerkers zitten lekkerder in hun vel, werken met meer plezier en worden minder snel ziek.
Dag van de werkbegeleider
Dankzij de inzet, betrokkenheid en het aanstekelijk enthousiasme van onze werkbegeleiders (ruim 200) is Envida een werkplek waar zorgmedewerkers zich kunnen ontwikkelen en professionaliseren. Deze cruciale rol verdient extra aandacht, al is het alleen maar om hen te laten zien dat Envida hun inzet enorm waardeert. Dat doen we op 29 juni, op de Dag van de Werkbegeleider. Dit jaar was de eerste editie. Al onze werkbegeleiders werden verrast met een leuke attentie op hun huisadres. Uit een interview met twee collega’s werd duidelijk dat ze er trots op zijn dat ze deze rol mogen en kunnen vervullen. De interviews zijn terug te vinden op onze website, op Facebook en LinkedIn.


Verwenmiddag werkende mantelzorgers
Als werkende mantelzorger wil je een goede werknemer zijn, je wilt er zijn voor je gezin en ook nog zorgen voor je naaste die ziek is. Werkende mantelzorgers houden alle ballen in de lucht thuis én op het werk. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet! Daarom wilde Envida juist deze collega’s waarderen door hen een verwenmiddag aan te bieden die geheel gericht was op ontspanning.
Op zaterdag 10 juni organiseerden Envida en het Steunpunt Mantelzorg Zuid een verwenmiddag voor medewerkers van Envida die mantelzorger zijn. En dat zijn er meer dan je denkt. Uit landelijke cijfers blijkt dat 1 op de 3 medewerkers in de zorg tevens mantelzorger is
Jubileum Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg
Vrijdag 9 juni was het feest in het MECC Maastricht want de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) vierde haar 25-jarig bestaan met een Jubileumsymposium. De AWO-L is een van de zes werkplaatsen ouderenzorg in Nederland en werd in 1998 opgericht om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. Nieuw was dat wetenschappelijk onderzoek in verpleeghuizen en thuiszorg werd uitgevoerd met medewerkers uit het veld en voor het eerst in duobanen werd gedaan. Zo werd en wordt er nog steeds hard gewerkt aan maatschappelijke bewustwording over ouderen. Bestuursvoorzitter Roger Ruijters van Envida stond samen met Jan Hamers, professor ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de AWO-L, aan de wieg van de oprichting van de AWO. Roger Ruijters: “We wilden ouderenzorg op de kaart zetten omdat alle wetenschappelijk onderzoek over ziekenhuiszorg ging.

Ik had wel verwacht dat ouderenzorg de zorg van de toekomst zou worden, maar 25 jaar na dato is de ouderenzorg als zelfrijzend bakmeel de wereld over gegaan.” Het heeft volgens Roger Ruijters veel moeite gekost om het idee te laten landen want ‘een move’ vanuit de universiteit naar de praktijk was toen niet gangbaar. Nu is het onderzoek van de AWO-Limburg een voorbeeld van opleiden, kennisontwikkeling en samenwerking voor binnen- en buitenland.