De focus voor 2025
We moeten, willen én kunnen anders. Envida doet het ook echt anders! De ontwikkelingen in de samenleving en de zorgwereld maken dat de toekomst van de zorg anders uitziet dan nu. De vraag naar zorg groeit snel, steeds meer zorg vindt thuis plaats én informele zorg wordt belangrijker. Bijna overal in Nederland stijgt de vraag naar zorg al sneller dan de arbeidsmarkt kan bijhouden. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Anders organiseren en arbeidsbesparende oplossingen vereisen urgentie en veranderkracht.
In de meerjarenstrategie 2023-2027 kiest Envida voor 3 strategische ambities als inhoudelijk kompas: werken met plezier, werken aan de zorg van morgen en investeren in een solide en slagvaardige organisatie. Deze ambities geven richting aan het handelen van de komende jaren en zijn de basis voor het jaarplan 2025.
De belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op ons werk voor het jaar 2025 (en de jaren daarna) staan hieronder opgesomd:
Ambitie 1
werken met plezier
Zorg voor anderen begint bij jezelf. Envida ondersteunt medewerkers om gezond te werken en versterkt daarom de aandacht voor vitaliteit, waarbij thema’s als verzuim en duurzame inzetbaarheid een belangrijke plaats innemen. Door medewerkers oprechte aandacht te geven, ruimte te bieden om zich te blijven ontwikkelen en doorstroom te faciliteren, wil Envida bijdragen aan dat wat zij van belang vinden voor werkplezier en gezondheid. Dit draagt ook bij aan een sterke binding met de organisatie.
Met de groei van de zorgvraag groeit ook de behoefte aan zorgmedewerkers. Deze groei kunnen we nooit opvangen met gediplomeerde verzorgers en verpleegkundigen. Inmiddels zien we in de praktijk dat niet altijd een zorgopleiding nodig is om te zorgen, mits je in verbinding staat met een (wijk)verpleegkundige.
We noemen dit het informaliseren van de zorg, waarbij we de professionele zorg ondersteunen met welzijn, aandacht en gastvrijheid.We bundelen daarom onze krachten op de arbeidsmarkt en organiseren samen de verborgen reserves met een zorghart. We kijken minder naar opleidingen, maar vooral naar talenten. We doen dit vanuit het principe bekwaam=bevoegd én we spelen in op de behoeftes van (nieuwe) collega’s om meer regie te hebben op eigen werk- en werktijden.
Het optimaal afstemmen van de vraag naar zorg en de inzet van personeel vraagt om continue aandacht en is een veelzijdig vraagstuk. Het gaat daarbij om het zo optimaal mogelijk benutten van het arbeidspersoneel, zowel in de arbeidsmarkt als binnen Envida, waarbij we anders werken. We werken vanuit de behoefte van cliënten en bewoners. We begeleiden, ondersteunen en nemen over daar waar het echt nodig is. Ook dit sluit aan bij het informaliseren van de zorg.
Ambitie 2
werken aan de zorg van morgen
Om de zorg toekomstbestendig te maken, is het nodig om anders te kijken naar zorg en de focus te verleggen van ‘ouderenzorg’ naar ‘zorg voor ouderen’. We willen een omgeving creëren waarin mensen samen oud kunnen worden. Een (woon)omgeving die uitdagend, slim en veilig is, waar mensen naar elkaar omkijken en elkaar helpen en die uitnodigt om slimme oplossingen toe te passen. Deze context maakt het mogelijk dat ouderen veel meer dan nu in staat worden gesteld om zelf regie te houden op hun eigen leven – ook als ze in een meer kwetsbare positie komen – en de inzet van professionele zorgvragen worden voorkomen of vertraagd: it takes a village to complete your life.
We willen tijdig anticiperen op (toekomstige) zorgvragen door te zorgen voor ‘nutsvoorzieningen’ en te werken vanuit het perspectief wat mensen (en hun omgeving) zelf kunnen of kunnen leren. Samen met onze partners investeren we in het versterken van de zorg- en welzijnsinfrastructuur in wijken en dorpen. Hiermee anticiperen we op de realiteit dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligerswerk horen hier vanzelfsprekend bij, want de zorg van de toekomst maken we samen.Envida legt een duidelijke focus op preventie en voorzorg: gericht op het zo goed mogelijk omgaan de beperkingen die horen bij het ouder worden en daarmee de zorgvraag uitstellen of vermijden. De Ledenservice kan hierbij fungeren als wegwijzer in de zorg en voorzorg faciliteren.
Verpleegzorg thuis blijft een speerpunt voor Envida. Inmiddels zijn er bijna 550 cliënten met een Volledig Pakket Thuis (VPT) en ook de komende jaren verwachten we een groei. Dit is mede te danken aan de samenwerking met woningcorporaties en beleggers, met wie we afspraken kunnen maken over woningtoewijzing. Hiermee maken we een beweging van ongeclusterde naar geclusterde (verpleeg)zorg en krijgt de ontwikkeling richting woonzorgzones een forse impuls. Op deze manier werken we aan een infrastructuur vergelijkbaar met de verzorgingshuizen, maar dan onzichtbaar in je eigen wijk. Het Zorgkantoor ondersteunt deze beweging van harte en ziet dit tot 2027 als de belangrijkste kerninterventie.
Ambitie 3
Investeren in een solide en slagvaardige organisatie
Verpleegzorg en wijkzorg bewegen in de woonzorgzones naar elkaar toe en op steeds meer plekken gaan ouderen met en zonder functionele en cognitieve beperkingen samenleven. Daarbij past geen begrenzing in bewegingsvrijheid. Traditionele grenzen (zoals die tussen intra- en extramuraal of PG en somatiek) worden in hoog tempo ingeruild door ruimere grenzen, op basis van nieuwe kaders en een sterke visie. In het verlengde hiervan zullen ook systeemschotten beslecht moeten worden, zodat financiering of wet- en regelgeving niet meer in de weg staan bij het organiseren van persoonsvolgende zorg.
Veranderen vraagt ook iets van Envida als organisatie. Wendbaarheid is nodig om op een organische manier mee te bewegen. Leiderschap, aandacht voor (be)sturing, duidelijke verantwoordelijkheden en een efficiënte bedrijfsvoering zijn essentieel en vragen de komende jaren blijvende aandacht.