Verpleegzorg
Woonzorgcentra blijven nodig voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, zelfs niet met begeleiding, ondersteuning en zorg van de wijkzorg. Het is duidelijk zichtbaar dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en verhuizing naar een woonzorgcentrum wordt uitgesteld. De mogelijkheid om verpleeghuiszorg thuis te ontvangen, draagt hieraan zeker bij. Het beleid van het Zorgkantoor, waarbij cliënten met een VVT 4 in principe zorg ontvangen in de thuissituatie, zal dit effect in 2025 naar verwachting verder versterken. Met het programma Passende en Realistische zorg wordt deze beweging vanuit de verpleegzorg en wijkzorg ondersteund door het organiseren van expertise functies en het inrichten van steunstructuren in woonzorgzones. Interdisciplinair samenwerken met mantelzorgers, professionals in de wijkzorg en de 1e lijn is daarbij het doel.
De consequentie is dat de zorgvraag van cliënten die bij Envida komen wonen, toeneemt en steeds complexer wordt. Bij veel ouderen is op het moment van verhuizing naar een woonzorgcentrum sprake van meer complexe multi- of co-morbiditeit.
Het doel van de verpleegzorg is om zoveel mogelijk tijd en oprechte aandacht voor de bewoners te creëren, zodat ze zich in een nieuw huis thuis kunnen voelen. De focus komt steeds meer te liggen op wonen en welzijn en daarmee op kwaliteit van leven en beleving. Om dit mogelijk te maken, terwijl de zorgvraag toeneemt en de arbeidsmarkt schaarser wordt, is het dé opdracht om de verpleegzorg eenvoudiger en anders te organiseren: minder administratieve lasten, met een meer vanzelfsprekende samenwerking met mantelzorgers en met behoud van kwaliteit en continuïteit van zorg. Capaciteitsmanagement, vereenvoudiging van onder meer dossiervoering, maar ook het aanpassen van werkprocessen en (samenstelling van) teams is hiervoor noodzakelijk.
Het versterken van verpleegkundig leiderschap én interdisciplinair samenwerken blijven ook in 2025 belangrijk. Verpleegkundig specialisten (als regiebehandelaar), verpleegkundigen en kwaliteitsverpleegkundigen zullen steeds meer als team samenwerken en verantwoordelijk zijn voor de continuïteit en kwaliteit van wonen, welzijn en zorg.
Eind 2025
- Waarderen cliënten Envida met minimaal een 8 (zie ook bij wijkzorg);
- Is een stijging zichtbaar in het aantal cliëntgebonden uren per medewerker;
- Is voor alle locaties een basisdienstenpatroon geïmplementeerd.
Uiterlijk 2027 - meerjarenstrategie
- Waarderen cliënten Envida met minimaal een 8 (zie ook bij wijkzorg);
- Is de administratieve last gehalveerd (anno 2023: 33%);
- Bieden jaarroosters houvast voor medewerkers en voor continuïteit van zorg.