Wijkzorg
De cliëntreis – van preventie tot overlijden – is het uitgangspunt voor de (toekomstige) zorg van Envida. Tijdens een groot deel van de cliëntreis wonen mensen gewoon thuis en is de wijkzorg dé partner voor cliënten. Met de gebiedsgerichte benadering, die de strategie van Envida kenmerkt, is het vergezicht dat preventie, voorzorg, intramurale zorg en extramurale zorg samenkomen in woonzorgzones. Dat betekent dat drempels tussen de verschillende disciplines moeten worden geslecht en de wijkzorg enerzijds de verbinding versterkt met de initiatieven op het gebied van preventie en anderzijds werk maakt van de verbinding met de intramurale zorg.
Nadat in afgelopen jaren de basis is gelegd voor een herontwerp van de wijkzorg, start in 2025 een nieuwe fase van integratie en samenwerking die bijdraagt aan dit vergezicht. De huishoudelijke zorg (HZ) wordt ingebed in de structuur van de regio’s van de wijkzorg.
In 2025 ligt – net als in 2024 – de focus op capaciteitsmanagement, passende en realistische zorg en leiderschap. Capaciteitsmanagement richt zich enerzijds op een goede verdeling van de beschikbare professionals, anderzijds op inrichten van goede werkkaders waardoor medewerkers in balans blijven. De integratie van de HZ, samen met de decentralisatie van het team Zorg&Welzijn, vraagt veel focus en zal ruimte bieden aan medewerkers om zich te ontwikkelen in lichte zorgtaken en/of welzijnswerk. Dit vraagt om flexibilisering van cliëntprocessen met de daarbij behorende vraagstukken op het gebied van functiedifferentiatie, roostering en bekwaam is inzetbaar.
De regionale aanpak bevordert teamoverstijgend werken vanuit de benadering van de totale cliëntreis; (senior) wijkverpleegkundige, teamleider HZ, Casemanager Dementie en coördinator Zorg&Welzijn vormen het regieteam rondom cliënten met als doel behoud en bevordering van de eigen regie op het leven. Een naadloze overgang van fasering in de cliëntreis vraagt naast deze samenwerking ook om facilitering ‘aan de achterkant’: processen en systemen dienen helpend te zijn in het drempelloos werken voor onze medewerkers. Daartoe starten we in het eerste kwartaal met de proeftuin drempelloos werken in de regio Maastricht Noord, waarbij de wijkteams, de huishoudelijke zorg, de geclusterde woonvoorziening in Ulestraten én de twee woonzorgcentra geïncludeerd worden.
Binnen het programma passende en realistische zorg wordt in 2025 gewerkt aan een duidelijke visie rondom de dagbestedingen en de extramuralisering van de behandeldienst. De expertisegebieden dementie, psychiatrie en wondzorg krijgen hierbij aandacht, evenals de onplanbare (nacht)zorg in de wijk. Op het gebied van leiderschap wordt de lijn uit 2024 doorgetrokken: het cultuurprogramma ‘je moet het zelf doen, samen is leuker', gericht op individueel leiderschap van elke medewerker en samenwerking in de teams wordt vervolgd en uitgebreid naar de huishoudelijke zorg.
Eind 2025
- Waarderen cliënten Envida met minimaal een 8 (zie ook bij verpleegzorg);
- Zijn de huishoudelijke zorg en de teams Zorg&Welzijn in de regiostructuur wijkzorg geïntegreerd;
- Heeft de proeftuin drempelloos werken in de regio Maastricht Noord geleid tot gefundeerde keuzes en besluiten, waardoor uitwisselbaarheid van medewerkers mogelijk wordt.
Uiterlijk 2027 - meerjarenstrategie
- Waarderen cliënten Envida met minimaal een 8 (zie ook bij verpleegzorg);
- Heeft Envida een geïntegreerde zorg in de wijk met zorgaanbod voor elke fase van de cliëntreis;
- Is de basis op orde en werken we effectief en efficiënt.