JULI
Capaciteits- management en vakantieregieteam
2022 was op het gebied van planning, roostering en capaciteitsmanagement een bewogen jaar.
Begin 2022 zaten we in de staart van de COVID-periode. We hadden nog steeds af en toe te maken met COVID-gerelateerd verzuim. Daarnaast merkten we dat de rek er op veel plekken toch een beetje uit was. Er was behoefte aan rust en aan een normale werkbalans.
We keken alvast vooruit naar de zomer waarin we iedereen zijn welverdiende verlof wilden toekennen. Een hele uitdaging. Samen met OR, de wijkverpleegkundigen, HR, de wijkzorg en verpleegzorg werd het 'Vakantie Regie Team' opgericht. Het doel was duidelijk: behalve dat iedereen zijn welverdiende verlof krijgt, moet het voor degenen die werken in deze piekperiode werkbaar blijven.
De zomerperiode is uitgebreid geëvalueerd en de resultaten spraken voor zich. Het was wederom druk geweest, maar het voorgenomen doel was bereikt.
Met die ervaringen op zak ging in het laatste kwartaal het meerjarenstrategieproject Capaciteitsmanagement van start. We doen dit omdat we weten dat we vanwege de dubbele vergrijzing een transitie ondergaan. Het hele planning- en roosteringsproces moet hierop worden voorbereid. Op basis van de MJS doelstellingen is gewerkt aan een visie op capaciteitsmanagement. Deze is nog niet helemaal af, maar een tipje van de sluier lichten we alvast op:
- Wij maken gezamenlijk keuzes in wat passende en realistische zorg is.
- We willen de dagelijkse werkzaamheden in de zorg vernieuwen en vereenvoudigen.
- Samen zorgen we ervoor dat de balans werk-privé voor iedereen beter wordt en de roosters echt verbeteren voor onze medewerkers.
- Dat alles door anders te werken, de planning nog verder te professionaliseren en een goede aansluiting te vinden met de beschikbare budgetten en middelen.
Echter, 'capaciteitsmanagement' is een systeembenadering, de menselijke factor staat voorop. Capaciteitsmanagent is ondersteunend in de beweging om het anders te doen, wat vooral betekent dat we het samen gaan doen en we elkaar nog meer helpen en ondersteunen.
Personeelskrapte aanpakken door te investeren in opleidingen
Envida gaat de uitdagingen in de zorg, zoals krapte op de arbeidsmarkt en toenemende zorgvraag, niet uit de weg. Sterker, Envida anticipeert. We werken hard om de zorg van nu en de toekomst te veranderen. Daar hoort inzet van technologie, (sociale) innovaties maar ook zeker een innovatieve manier van opleiden bij.
Om deze innovatieve manier van opleiden tot een succes te maken, slaan Envida en Tulser de komende vijf jaar de handen in elkaar. Samen willen we ‘het leren teruggeven aan de zorg’. De praktijk moet - meer dan nu - leidend zijn. Een stevige ambitie die bijdraagt aan een aantrekkelijke leer- en ontwikkelomgeving voor huidige medewerkers, maar ook zeker als magneet werkt voor nieuwe medewerkers. Het leren in de zorg is meestal gepland en georganiseerd via formele leeroplossingen. Door innovatieve programma’s te ontwerpen willen Envida en Tulser juist het leren in de zorgpraktijk (leren door te werken) stevig uitbreiden. Hierdoor wordt het leren een vast onderdeel binnen de zorgverlening.
Envida en Proper al 12,5 jaar een gouden combinatie
Het zijn de vertrouwde gezichten in onze woonzorgcentra: de collega’s van Proper. Proper is opgericht door Envida en Hago Zorg en bestond in juli 12,5 jaar. Om dat te vieren, ontvingen alle medewerkers een traktatie in de bus. Van de 110 medewerkers werkt het merendeel er al jaren. ‘Envida en Proper zijn als een tandem voor welzijn en goed leven’, zei Roger Ruijters over de samenwerking.
Hagerpoort Fase III wordt Lindenhoven
Onder grote belangstelling vond op 2 juli de officiële opening plaats van Hagerpoort Fase II, het nieuwe kleinschalige woonzorgcentrum van Envida in Amby. Dit moment werd tevens aangegrepen om de nieuwe naam te onthullen: Lindenhoven.
Deze naam kwam als beste naar voren uit een bij medewerkers, bewoners en hun familieleden uitgezette prijsvraag.
Verpleegkundig technisch team (VTT) van Envida, HAP en SEH bieden samen de juiste zorg op de juiste plek
Het aantal ouderen dat nog thuis woont, neemt de komende jaren alleen maar toe. En dus ook hun complexe zorgvragen. Om deze groep en hun mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen, is samenwerking van groot belang. Een mooie vorm daarvan is te zien in Maastricht en Heuvelland. Daar hebben Envida, de Spoed Eisende Hulp (SEH) en de Huisartsenpost (HAP) de handen ineen geslagen. Avonds, ’s nachts en in het weekend bieden ze samen zorg aan patiënten met een acute hulpvraag in Maastricht en Heuvelland. Een succesverhaal. Er worden onnodige ziekenhuisopnamen en artsenbezoeken voorkomen, het werkplezier is toegenomen en het vertrouwen in elkaar is groot.