In Appelgaard hebben bewoners met dementie regie over hun eigen leven
Sinds Leo weer zelf in het dorp een boodschapje kan doen, voelt hij zich een stuk meer thuis in De Appelgaard in Margraten. ‘Ik heb geheugenklachten, maar ik heb nog altijd een eigen mening.’ Leo is de eerste bewoner met dementie die er af en toe zelfstandig op uitgaat. Voorzien van een GPS tracker, die hij voor elke wandeling ophaalt bij de medewerkers. ‘Daar hebben we afspraken over gemaakt en dat gaat prima. Toen Leo’s vrouw overleed, was zelfstandig wonen geen optie meer. Hij was de kluts kwijt en vertrouwde zichzelf niet. De verhuizing naar het woonzorgcentrum viel hem tegen. Hij was verdrietig en boos. En dan mocht hij ook nog niet naar buiten. Teamleider Diana Kil -tevens bestuurslid bij Alzheimer Nederland, afdeling Zuid-Limburg- zag dit en ging samen met de familie op zoek naar een oplossing. ‘Het is zo belangrijk dat de mensen met dementie voelen dat hun mening nog telt en dat ze eigen keuzes mogen maken. We hebben overlegd over de voors en tegens en vrijheid verkozen boven absolute veiligheid. De big smile waarmee meneer nu terugkomt van het boodschappen doen maakt ook ons gelukkig.’
Ondersteunings-pakket Envida geeft lucht in financieel onzekere tijden
Het was hét gesprek van de dag in de laatste maanden van 2022: de enorm gestegen prijzen van het levensonderhoud. Vooral de energieprijzen rezen de pan uit. Wie de pech had dat zijn/haar contract afliep in 2022, kreeg te maken met een nieuw voorschot dat in sommige gevallen enkele honderden euro’s per maand hoger was. Die stijging van vooral de gasprijs had te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Frappant: waar we enkele maanden daarvoor binnen Envida nog een inzamelingsactie startten voor Oekraïne, kwamen collega’s nu zelf in de problemen.
Aan die inflatie van ruim tien procent kon Envida niets doen. Wel is gekeken naar manieren hoe de financiële pijn voor onze medewerkers verzacht kon worden. Envida ontwikkelde een ondersteuningspakket. Daarmee lieten we zien dat we onze medewerkers niet in de kou laten staan. Zij zijn er dagelijks voor een ander, Envida wil er ook voor hen zijn.
Het ondersteuningspakket bestond uit verschillende onderdelen, variërend van kunnen aankloppen bij speciaal hiervoor getrainde collega’s bij wie men zijn verhaal kon doen tot de samenwerking met banken. Ook kon er een beroep worden gedaan op een budgetcoach, was er de mogelijkheid om extra uren te werken en kon men ervoor kiezen om het tot dan toe opgebouwde vakantiegeld al uit te laten betalen.
Verder was er de 50%-kortingsregeling voor wie in een van de restaurants in de locaties ging eten én hebben we de vergoeding van de dienstreizen van onze ambulante medewerkers met 25% verhoogd.
Ook Envida zelf heeft op veel fronten last gehad van de gestegen prijzen. Marijn Rasenberg, directeur bedrijfsvoering: ‘Denk aan eten en drinken, elektriciteit of hulpmiddelen. Gelukkig hebben bijna al onze locaties een A-label en deden de gestegen gasprijzen bij ons iets minder pijn.’