Augustus 2021
Hoe Appelgaard veranderde in een paleis
Een warm weerzien in Margraten! Na een jaar elders te hebben gewoond, nemen de bewoners in augustus 2021 weer hun intrek in het compleet vernieuwde Appelgaard. Ze hadden het heel goed bij de zusters in Sint Jozef in Valkenburg en Onder de Bogen in Maastricht, maar niets kan tippen aan thuis. Woonzorgcentrum Appelgaard was dringend aan renovatie toe. Wat te doen? De bewoners daar laten terwijl er volop gehamerd, geboord, gefreesd en gemetseld wordt of hen tijdelijk verhuizen naar een andere locatie. Allebei niet wenselijk natuurlijk, maar Appelgaard niet renoveren was helemaal geen optie.
De zorgvuldig voorbereide verhuizing naar de tijdelijke adressen in Valkenburg en het centrum van Maastricht was goed verlopen. Ook over het verblijf daar geen klagen. Integendeel! Toch keken de meeste bewoners reikhalzend uit naar de dag dat ze terug konden keren naar hun geliefde Appelgaard. Toen het eenmaal zover was, waren er emoties en hartverwarmende reacties. Eindelijk weer thuis.
Woonzorgcentrum Appelgaard voldoet nu helemaal aan de eisen van deze tijd. Dankzij toepassing van de nieuwste zorgcommunicatietechnologie kan de zorg nog beter worden afgestemd op de wensen en behoeften van de bewoner. Lokale omroep 3 Heuvelland maakte een mooie reportage over de terugkeer naar Appelgaard.
He He, valt dat even tegen herinvoering mondneusmaskerplicht
Terwijl velen dachten dat het coronavirus in de zomermaanden het minst hard om zich heen grijpt, was de werkelijkheid anders. In juli -hartje zomer - was er sprake van een oplopend risico op nieuwe besmettingen. Op het regiobeeld van het RIVM was goed te zien dat het werkgebied van Envida opnieuw rood kleurde. Voor Envida aanleiding om de mondneusmaskerplicht opnieuw in te voeren. Dat is niet fijn werken en al helemaal niet op dagen dat de temperatuur zomerse waarden bereikt.
Iedereen wil graag op vakantie Hoe krijgen we de bezetting geregeld
Zorg is 24/7. Elke dag, elke week, maand, het hele jaar door. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bouwvak kent de zorg geen collectieve vakantie. Toch zitten nogal wat medewerkers in de zorg vast aan een opgelegde vakantieperiode, omdat ze nog schoolgaande kinderen hebben. Dus moet er binnen Envida geregeld worden dat zij in die periode van 6 weken vakantie kunnen vieren.
Om het voor elkaar te krijgen dat de zorg ‘normaal’ doorloopt, moeten er binnen de teams goede afspraken worden gemaakt. En dat gebeurt. Creativiteit en flexibiliteit zijn dan de sleutelwoorden. Petje af voor iedereen dat het ook in de zomer van 2021 weer is gelukt om de werkroosters rond te krijgen en niemand van zorg verstoken bleef. Het zoveelste bewijs van het feit dat we het bij Envida allemaal samen doen. Zonder goede afspraken en samenwerking krijg je dit niet voor elkaar.
Natuurlijk gaat niet alles van een leien dakje en ontstaan er wel eens knelpunten. Om erachter te komen waar medewerkers tegenaan lopen, is in het voorjaar van 2022 een enquête naar alle medewerkers gestuurd met de hamvraag hoe ze het werken in de zomerperiode hebben ervaren en welke verbeterpunten er volgens hen zijn. Bijna 500 medewerkers hebben deze enquête ingevuld. Met de informatie die dit heeft opgeleverd gaat het directieteam aan de slag.