Mei 2021
Envida Aantrekkelijkste
werkgever van Limburg
Op 6 mei 2021 werd bekend gemaakt dat Envida zich een jaar lang ‘de aantrekkelijkste werkgever van Limburg’ mag noemen. Wij behaalden deze titel in de categorie ‘Groot bedrijf’.
Een zeer trotse Roger Ruijters, voorzitter van de Raad van Bestuur, reageerde als volgt: ‘Aantrekkelijkste werkgever word je samen! Het afgelopen jaar hebben we samen een topprestatie geleverd onder buitengewoon zware omstandigheden. Deze erkenning als meest aantrekkelijke werkgever is daarmee een eerbetoon aan ons allemaal en stimuleert ons om te blijven investeren in onze mooie en waardevolle organisatie. Laten we ook hopen dat dit mensen met een zorghart stimuleert om de weg naar Envida te vinden. Hartelijk dank aan iedereen die zijn/haar stem op Envida heeft uitgebracht, waardoor we nu aan het einde van deze crisis elkaar deze mooie pluim mogen geven!’ De verkiezing Aantrekkelijkste werkgever van Limburg is een initiatief van Meet the Youngsters in samenwerking met Qmusic Limburg en de gemeente Roermond. Doel is om scholieren en studenten kennis te laten maken met diverse werkgevers in de regio. Voor scholieren en studenten is deze verkiezing een mooie kans om (hun eerste) contacten te leggen met kleine en grote bedrijven in de gehele provincie Limburg. Voor werkgevers is de “Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg” -verkiezing een unieke manier om hun organisatie te presenteren en in contact te komen met getalenteerde jongeren, klanten en andere bedrijven. De titel ‘Aantrekkelijkste werkgever’ vergroot de kansen op het vinden van voldoende personeel.
12 mei dag van de zorg
Wereldwijd wordt er ieder jaar stil gestaan bij de ‘Dag van de Verpleging’ (International Nurses Day), binnen Envida beter bekend als de 'Dag van de Zorg'. Op die dag -12 mei de geboortedatum van Florence Nightingale)- is er over de hele wereld bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. In veel zorginstellingen vinden er op en rond die dag allerlei activiteiten plaats. Verpleegkundigen en verzorgenden laten zien wat hun waarde is voor de gezond-heidszorg. De dag staat in het teken van verbetering van de kwaliteit van zorg en versterking van de beroepstrots.
Bij Envida geven we op een iets andere manier invulling aan de Dag van de Zorg. Bestuurder en directie gebruiken die dag vooral om hun waardering en dank uit te spreken aan al die betrokken medewerkers die zich elke dag vol overgave inzetten om cliënten in de wijk en de bewoners in onze woonzorgcentra de best mogelijke zorg te verlenen. Behalve een welgemeend dankjewel krijgen alle medewerkers een attentie aangeboden. Gepersonaliseerd en bezorgd op het thuisadres. Een geste die zeer op prijs wordt gesteld.
VPT team compleet
Een op de vijf ouderen of chronisch zieken met een Wet langdurige zorg-indicatie (WLz) krijgt het Volledige Pakket Thuis (VPT). Deze groep mensen heeft langdurige zorg nodig en kan met behulp van een VPT-pakket zo lang mogelijk thuis blijven wonen met zorg en ondersteuning op maat in hun eigen vertrouwde omgeving.
In april 2021 is door de collega's van zorgbemiddeling in samenwerking met de wijkteams een goede basis gelegd. Toch is nog behoefte aan meer maatwerk voor de cliënt en aan een betere leverbaarheid. Daar is meer tijd en aandacht voor nodig. Daarom wordt het team uitgebreid met Sonja van de Kragt en Ramon van der Krogt. Samen vervullen ze de rol van VPT productmanager.
Het Volledig Pakket Thuis biedt, in het beste geval, de zorg en ondersteuning die te vergelijken is met de dienstverlening in een woonzorgcentrum. Hiervoor is echter een uitbreiding nodig van de VPT dienst-verlening in de wijk zodat Envida, cliënten zodanig kan ondersteunen dat ze zo lang, zelfstandig en prettig mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dit vraagt om topkwaliteit maatwerk, creativiteit en nog veel belangrijker: samenwerking. Allereerst natuurlijk met de wijkteams en de cliënten, maar ook met de rest van de organisatie. Alleen op deze manier kunnen we precies doen wat nodig is voor onze cliënten. Op basis van de feedback van cliënten en de wijkteams optimaliseert het VPT team de VPT menukaart en de ondersteunings- en uitvoeringsorganisatie, zodat de beste kwaliteit en beschikbaarheid van VPT gewaarborgd kan worden.
Het nieuwe functiehuis wijkzorg: twee teams onder een dak
Om de wijkzorg toekomst bestendig te maken, begint Envida eind 2020 met de ontwikkeling van een nieuw functiehuis. Het aantal ouderen dat thuis zorg wil ontvangen groeit, terwijl er steeds minder mensen beschikbaar zijn om die zorg te leveren. Om toch goede zorg te kunnen geven, is een transformatie van de wijkzorg nodig. De huishoudelijke zorg en de wijkverpleging gaan meer samenwerken. Daarnaast wordt gekeken hoe zorgmedewerkers in hun beroep kunnen doorgroeien. Zo wordt de kwaliteit van de zorg verbeterd en wordt het werken in de wijk aantrekkelijker.
Twee bij het project betrokken medewerkers zeggen het volgende over de samenwerking. Michael: ‘Een medewerker huishoudelijke zorg is vaak veel langer bij een cliënt, soms twee of drie uur. Als de wijkverpleging langskomt, vertellen cliënten vaak iets leuks. “Mijn dochter is gisteren nog langs geweest”, dat soort dingen. Maar als je langer bij iemand in huis bent, komen ook de minder leuke onderwerpen bovendrijven. En soms vergeten mensen gewoon iets wat ze tegen de wijkverpleging hadden willen zeggen.’ Marie José beaamt dat: ‘Mensen zijn langer samen en praten makkelijker met huishoudelijke hulp, het is minder beladen. Daardoor zien medewerkers van huishoudelijke zorg dingen die wij niet zien, ze kunnen dingen eerder signaleren.’ Zoals die keer dat Michael ontdekte dat een cliënt met dementie een bevroren maaltijd had zitten eten. In 2022 starten twee proeftuinen in Vaals en Blauw Dorp. Het nieuwe functiehuis wordt eind 2022 breed uitgerold.
Intercollegiale toetsing
De wijkverpleegkundige is verantwoordelijk voor de indicatiestelling van verzekerde zorg. Het blijkt dat het moeilijk is om tot een goede en onderbouwde indicatie te komen. Wijkverpleegkundigen indiceren niet allemaal op dezelfde manier met als gevolg dat er onderling soms grote verschillen zijn in de gestelde indicaties. Dat noemen we ook wel ‘praktijkvariatie’. Na een succesvolle pilot is er in mei gestart met de brede uitrol van intercollegiale toetsing voor wijkverpleegkundigen. Intercollegiale toetsing is een methode van deskundigheidsbevordering waarbij professionals van elkaar en met elkaar leren. De wijkverpleegkundigen brengen om de beurt een casus in, die in groep wordt besproken en getoetst. De groep wordt begeleid en ondersteund door een procesbegeleider.
In 2021 zijn vijf wijkverpleegkundigen opgeleid tot procesbegeleider en zijn er zes groepen van acht wijkverpleegkundigen gestart met intercollegiale toetsing.