Juli 2021
Droge voeten houden tijdens hoogwatercrisis
Corona was niet de enige ‘vijand’ waar we tegen op moesten boksen, ook moeder natuur zorgde ervoor dat een beroep werd gedaan op onze veerkracht en ons improvisatievermogen. Door hevige regenval traden de Geul, de Gulp en de Maas buiten hun oevers en kwamen delen van ons werkgebied blank te staan. Op plekken waar dat niet gebeurde, scheelde het maar een haar. Envida schakelde meteen door in de woonzorgcentra bedden te reserveren voor de eventuele opvang van cliënten voor wie het niet meer verantwoord was om nog langer thuis te blijven. Vooral Valkenburg werd zwaar getroffen door de overstromingen. Dankzij de inzet van de wijkteams konden cliënten naar een veiligere plek gebracht worden. Ook wilden we geëvacueerde bewoners van woonzorgcentra van collega-instellingen een veilige plek kunnen bieden. Heel spannend werd het toen de bewoners van onze eigen woonzorgcentra geëvacueerd moesten worden. Eerst La Valence op 15 juli, een dag later gevolgd door de Wilgenhof vanwege een gat in de dijk van het kanaal. De grootschalige evacuatie van de bewoners was indrukwekkend. In een aantal uren was iedereen in veiligheid gebracht. Het mooie is ook dat de bewoners er geen of weinig last van hebben gehad. Ja, het was spannend en ja, er heerste angst en onzekerheid. Zeker in de eerste uren, maar toen iedereen eenmaal op z’n plek was, zat de sfeer er goed in. Er werd gekeuveld en gelachen, en genoten van een heerlijke maaltijd. ‘Het lijkt wel alsof we op kamp zijn’, grapte een bewoner.
Verpleegkundig leiderschap in de wijkzorg
Het leertraject ‘verpleegkundig leiderschap in de wijkzorg’ draagt bij aan een verdere professionalisering van de wijkverpleegkundigen. Het traject geeft invulling aan vijf kwaliteitsaspecten van de wijkverpleging, het sluit aan bij het expertisegebied wijkverpleegkundige en helpt bij de ontwikkeling van het verpleegkundig leiderschap van de deelnemers. De groep die deelneemt aan het leertraject oefent praktijkgericht met kwaliteitsaspecten zoals het verpleegkundig proces, interprofessioneel samenwerken, coachen team en kwaliteitsbevordering. Aan het eind van het leertraject is de wijkverpleegkundige in staat om een kwaliteitsverbeterproject op te zetten en te implementeren in het eigen team. Inmiddels is de vijfde groep begonnen. Michelle Meertens maakte na de afsluiting van de vierde groep in juli 2021 dit vlogje.
Beëindiging acute teams
In het voorjaar van 2020 start Envida met twee acute wijkteams in Maastricht en in het Heuvelland. Het team richt zich op de verzorging en verpleging van verdachte en/of positieve cliënten in een tijd dat er nog niemand gevaccineerd is. Daarnaast doen ze er alles aan om de reguliere zorg zo veilig mogelijk te maken en gewoon door te laten lopen.
Na de zomer is de Covid-zorg overgeheveld naar de wijkteams, maar bleven de wijkverpleegkundigen van het acuut team nog dagelijks beschikbaar voor de vragen rondom Covid en de besmette cliënt. Eind 2020 organiseerden zij voor alle wijkverpleegkundigen een webinar om zo hun kennis over te dragen. In juli 2021 wordt het acute team opgeheven omdat er geen beroep meer gedaan wordt op hen.
Teamleider Loes Pijnacker, oprichter acute teams: “Het team functioneerde als een soort van poortwachter want wij zagen en screenden iedere nieuwe client in de wijk, dat gaf ook rust. Het was pionieren toen wij begonnen, maar wij zijn gewoon aan de slag gegaan en hebben gedaan wat we moesten doen.”
PREM-meting wijkverpleging
PREM staat voor Patient Reported Experience Measurement. Of te wel het meten van clientervaringen.
Envida meet jaarlijks door middel van de PREM op negen onderdelen de ervaringen van de cliënten in de wijkzorg. Dit betreft het a) werken met een vast team, b) afspraken nakomen, c) rekening houden met de wensen van de cliënt, d) kwaliteit van leven, e) het met aandacht behandelen van de cliënt, f) voelt de cliënt zich op zijn gemak bij de medewerkers, g) de deskundigheid van de medewerkers, h) herkennen medewerkers tijdig veranderingen in de gezondheid, i) ondersteuning bij het omgaan met ziekte of aandoening.
In 2021 heeft deze meting plaatsgevonden in de maanden juni en juli. Hiervoor zijn 826 cliënten benaderd voor een telefonisch interview. 55% heeft ook daadwerkelijk aan de meting meegedaan. In vergelijking tot andere organisaties heeft Envida in 2021 een gemiddelde score op de PREM. Ten opzichte van 2020 was er een lichte verbetering te zien. Cliënten hebben aangegeven dat met name het werken met een vast team, het nakomen van afspraken, en rekening houden met de wijze waarop de cliënt wil leven, voor hen belangrijk is.