September 2021
Muziektherapie is
fysiotherapie voor de geest
Binnen Envida bestaat de functie van muziektherapeut nog relatief kort. Om precies te zijn sinds 2019 toen Benoît Eggen zijn arbeidsovereenkomst tekende. Enkele maanden later kreeg hij er met Bart Darding en Esmée Coenen twee collega’s bij. De komst van deze drie therapeuten laat zien dat muziektherapie zijn meerwaarde voor de behandeling en begeleiding van bewoners met dementie bewezen heeft. Het werk van Benoît en zijn collega’s bleef niet onopgemerkt. L1 TV kreeg er lucht van en vroeg om opnames te mogen maken tijdens een sessie van Benoît met een bewoonster. De mooie, hartverwarmende beelden werden uitgezonden op 21 september, Wereld Alzheimer Dag.
(Beginnende) dementie wordt vaak in een adem genoemd met vergeetachtigheid. Dat gaat steeds vaker gepaard met verwardheid. Dat maakt die persoon angstig en verdrietig. Herkenbare muziek kan een gevoel van geborgenheid en veiligheid geven. Bekende liedjes van weleer halen oude, mooie herinneringen op. Muziek helpt om gevoelens te uiten, emoties te verwerken of de eigenwaarde te vergroten. Muziek zet aan tot sociale interactie. Dat werkt heilzaam. Muziek is laagdrempelig, toegankelijk en brengt mensen terug tot hun ware aard. Inmiddels heeft muziektherapie ook zijn intrede gemaakt in de palliatieve zorg.
Envida behoudt
certificaat ISO 9001:2015.
De kwaliteit van zorg is goed geborgd binnen Envida. Althans, dat vinden wij, maar denkt de buitenwereld daar ook zo over? Deels weten we het antwoord: volgens Zorgkaart Nederland zijn bewoners, cliënten en hun naasten heel tevreden over de zorg van Envida. Maar hoe is het gesteld met de kwaliteit van de manier waarop Envida die zorg organiseert? Maken we heldere afspraken, stemmen we zaken goed op elkaar af en rapporteren we op de juiste wijze? Met andere woorden, voldoet Envida aan de eisen van het ISO 9001:2015 certificaat? Een belangrijk certificaat, want Envida toont daarmee aan dat er kwalitatieve zorg wordt geboden die aansluit bij de wensen, verwachtingen en behoeften van de zorgvragers en andere belanghebbenden.
Of en in welke mate voldoet aan de eisen van het certificaat werd in september van het afgelopen jaar getoetst tijdens een vierdaagse externe audit. Na afloop gaven de auditoren aan dat ze mooie en intensieve dagen hadden beleefd binnen wijkzorg, verpleegzorg en bij de verschillende ondersteunende diensten. De auditoren zagen een enorme drive en energie bij medewerkers om op een andere manier naar de toekomst te kijken. In veel gesprekken kwamen collega’s met eigen ideeën hierover en werden verbetermogelijkheden en ambities spontaan gedeeld.
De positieve punten waren -net als in voorgaande jaren- dominant. Aandachtsgebieden waren de toekomstbestendigheid van Envida en samenwerkingsverbanden (zowel intern als in de keten). verbeterpunten! De door de auditoren aangegeven verbeterpunten zijn meteen daadkrachtig opgepakt. Er is alle vertrouwen dat ze tijdens de externe audit van 2022 niet meer aan de orde zullen zijn.
In september van 2021 keurde de Raad van Toezicht van Envida het voorstel goed om in La Valence een expertisecentrum voor kortdurende ouderenzorg op te zetten, het eerste in Limburg. Een naam was al snel geboren: Vitala+. De opening van Vitala+ is gepland op 1 juni 2022.
In Vitala+ komen de kennis en kunde van Herstelzorg, Envida en Maastricht UMC+ samen. Doel is om ouderen nog beter te kunnen helpen, door hen de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek te bieden.
Op dit moment zijn initiatieven zo versnipperd dat professionals door de bomen het bos niet meer zien. Ze weten niet meer waar ze moeten aankloppen. Met de komst van het expertisecentrum wordt veel duidelijker waar professionals en cliënten met vragen terecht kunnen. In Vitala+ wordt de zorg aan kwetsbare ouderen gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. In 2021 is de basis gelegd voor deze unieke initiatief. Behalve goedkeuring van de Raad van Toezicht spraken ook de ondernemingsraad, de centrale cliëntenraad en de professionele adviesraad zich positief uit over de realisatie van Vitala+.