4. Wat gaan we (anders) doen

De 3 ambities zijn vertaald in 12 samenhangende beleidslijnen die samen de ontwikkel- en veranderagenda van Envida vormen. Per beleidslijn is geformuleerd waar Envida in 2025 wil staan. Op veel vlakken is dat echt anders dan nu. De doelstellingen zijn de stip op de horizon: ambitieus en uitdagend, maar wel gefundeerd én getoetst aan de praktijk. De beleidslijnen zijn de kapstok voor het jaarplan. Hierin wordt per kalenderjaar – voor het eerst in een jaarplan 2022 – uitgewerkt hoe we (samen)werken aan de veranderingen, welke financiële middelen hieraan zijn gekoppeld, wat we willen bereiken en hoe we rapporteren over de voortgang.

Ambitie 1: werken met plezier

Gezond en gelukkig werken, goede werkroosters en blijvend aandacht voor leren en ontwikkelen zijn belangrijk voor het werkplezier. Ook is er aandacht voor het aantrekken van nieuwe medewerkers.

1. Gezond en gelukkig werken

Zorg voor anderen begint bij jezelf. Envida ondersteunt medewerkers om gezond te werken en versterkt daarom de aandacht voor vitaliteit, waarbij thema’s als verzuim en duurzame inzetbaarheid een belangrijke plaats innemen. Door medewerkers oprechte aandacht te geven, ruimte te bieden om zich te blijven ontwikkelen en doorstroom te faciliteren, wil Envida bijdragen aan dat wat zij van belang vinden voor werkplezier en gezondheid. Dit draagt ook bij aan een sterke binding met de organisatie.

Uiterlijk in 2025:

  • Werken medewerkers graag bij Envida en waarderen zij Envida met minimaal een 8;
  • Heeft Envida een ziekteverzuim ≤ het landelijk gemiddelde VVT;
  • Is voor alle zieke werknemers, waarvoor vervangend werk mogelijk is, vervangend werk geregeld.

2. Capaciteits-management

Roosterplanning is een belangrijk fundament voor werk en zorg. In een goed werkrooster zit een evenwicht tussen wensen van de medewerker en wat nodig is voor de zorg. Envida is goed in zorg, maar heeft op het gebied van planning nog veel te winnen. Zo lukt het op dit moment nog te vaak niet om mensen die fulltime willen werken ook fulltime in te roosteren. Envida zet vanaf 2022 in op extra expertise en menskracht op het gebied van capaciteitsmanagement. Dit moet het mogelijk maken het volledige potentieel uit de medewerkers en de organisatie te halen. Het draagt ook bij aan de balans tussen werk en privé als medewerkers tijdig antwoord krijgen op de vraag: wanneer werk ik?

Uiterlijk in 2025:

  • Hebben medewerkers geen (ongewenste) gebroken diensten;
  • Is fulltime werken in de zorg mogelijk gemaakt in werkroosters;
  • Ontvangen medewerkers hun (basis)rooster 3 maanden voor aanvang en weten medewerkers binnen welke kaders zij kunnen ruilen.

3. Leren en ontwikkelen

Medewerkers van Envida beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om hun functie te kunnen uitoefenen. Medewerkers hebben de mogelijkheid om te groeien en hebben zelfs recht daarop. Medewerkers leren het meest door (samen) te werken. Bij Envida kunnen medewerkers op ieder moment van de dag leren en zichzelf ontwikkelen, door (samen) te werken, te reflecteren en daarvan te leren. De academie EnvidaLeert! (die in 2020 is gestart) ondersteunt medewerkers en teams hierbij en maakt het leren zichtbaar. De werkplek is waar het begint: een dag gewerkt is een dag geleerd”.

Uiterlijk in 2025:

  • Is werkplekleren geïmplementeerd;
  • Ervaart iedere medewerker de ruimte tot leren en ontwikkelen;
  • Leidt Envida een groeiend aantal (toekomstige) collega’s op met minder belasting voor de praktijk en hogere inzetbaarheid in de zorg.

4. Envida als magneet­organisatie

Envida is niet meer alleen de traditionele werkgever maar maakt een beweging naar een mens- en ontwikkelbedrijf dat het voor iedereen mogelijk maakt om in de zorg te werken. Er wordt minder gekeken naar opleidingen, maar vooral naar talenten. Envida kijkt – waar mogelijk samen met partners in de zorg – breder en anders naar de arbeidsmarkt en benadert de markt samen met medewerkers. Envida streeft ernaar om nieuwe medewerkers te verwelkomen die worden aangedragen door eigen medewerkers, cliënten en bewoners.

Uiterlijk in 2025:

  • Is het aantal medewerkers ≥ 2021;
  • Is binnen Envida plek voor andere doelgroepen en profielen.

Ambitie 2: werken aan de zorg van morgen

De zorg voor cliënten en bewoners van Envida staat centraal in ambitie 2. Het gaat hier om het bieden van de juiste zorg, zowel binnen als buiten Envida. Ook de toepassing van technologische oplossingen en passend vastgoed vragen aandacht.

5. Passende en realistische zorg

De houdbaarheid van de Nederlandse zorg staat onder druk. De toekomst van de zorg is voor een belangrijk deel een nationaal vraagstuk, waarin naast zorgaanbieders ook de overheid en verzekeraars belangrijke gesprekspartners zijn. Envida volgt deze ontwikkelingen op de voet en anticipeert waar nodig. Hierbij is ook aandacht voor duurzaamheid. Envida speelt ook zelf zo goed mogelijk in op de uitdagingen voor de komende jaren. Envida wil de zorg zo klein mogelijk organiseren en cliënten ruimere mogelijkheden bieden om, zelfs met een indicatie voor verpleegzorg, veilig en gezond zelfstandig te blijven wonen. Envida levert steeds meer intensievere zorg thuis en versterkt daarnaast onder andere (het aanbod van) de ledenorganisatie en de ondersteuning aan mantelzorgers. Envida ziet zichzelf als zorgarchitect: dé partner die ouderen en chronisch zieken helpt bij hun zoektocht naar de juiste zorg.

Uiterlijk in 2025:

  • Zijn cliënten en bewoners tevreden en staat Envida in de top tien van de Zorgkaart;
  • Is er één loket voor alle zorgvragen;
  • Is er (in de keten) een passend antwoord op de zorgvragen van ouderen en chronisch zieken;
  • Sluit de expertise van Envida aan bij de zorgvraag en is er een expertisecentrum voor cognitieve en gedragsproblematiek
  • Is 50% van de 65-plussers in Maastricht-Heuvelland lid van de ledenorganisatie;
  • Zijn mantelzorgers en vrijwilligers actief betrokken in de zorg.

6. Wonen en werken met zorgtechnologie

Envida verwacht veel van technologie als hulpmiddel en zet daarom in op bewezen zorgtechnologie. Technologie kan het leven van ouderen, chronisch zieken én medewerkers een stuk aangenamer maken, maar kan – zeker in het begin – voor gebruikers soms best eng of ingewikkeld zijn. Daarom besteedt Envida aandacht aan een goede instructie en begeleiding om zorgen en ongemak zoveel mogelijk weg te nemen.

Uiterlijk in 2025:

  • Omarmen medewerkers en cliënten zorgtechniek;
  • Is - door de inzet van techologische hulpmiddelen – het aantal bezoekmomenten thuis met minimaal 20% verminderd;
  • Beschikken alle woonlocaties van Envida over bewezen zorgtechnologie;
  • Wordt zorgtechnologie ingezet in de thuissituatie.

7. Bouwen aan een passend (t)huis

Veranderingen in zorg hebben een impact op vastgoed. Veel ouderen kiezen voor een woonvorm die veilig en comfortabel voelt en waar alle voorzieningen die het leven aangenamer kunnen maken aanwezig zijn. De vastgoedstrategie van Envida speelt hierop in, zodat steeds meer mensen in hun eigen wijk oud kunnen worden. Naast blijvende aandacht voor duurzaam wonen, draagt Envida steeds meer bij aan het geschikt maken van woongebieden voor ouderen en chronisch zieken die extra service en zorg nodig hebben. Envida noemt dit Verzorgd Wonen en verwacht dat dit, naast wijkzorg en verpleegzorg, de derde dominante productmarktcombinatie gaat worden.

Uiterlijk in 2025:

  • Heeft Envida 1.300 eigentijdse bewonerskamers;
  • Hebben alle woonlocaties een energielabel A;
  • Woont 1 op de 3 mensen met een WLZ indicatie thuis;
  • Is het aantal toewijsbare zorgwoningen met minimaal 100 gegroeid;
  • Is het aantal bewoners met verpleegzorg in een woonzorgzone gegroeid naar 150;
  • Zijn er 8 woonzorgzones.

8. Samen staan we sterker

Om te anticiperen op de toenemende en complexer wordende zorgvraag werkt Envida samen met partners in de zorg. De komende jaren draagt Envida bij aan het versterken van ketens om de cliënt een samenhangend en kwalitatief goed aanbod te doen op het gebied van behandeling, zorg en welzijn. Samenwerking is onder andere gericht op het zorgpunt, de Mantelzorg Academie, ziekenhuis verplaatste zorg in de thuissituatie, dementie en wondzorg. Een belangrijke ontwikkeling is het ‘bijna-ziekenhuis’ voor kwetsbare ouderen. Een initiatief waarvoor ZIO, MUMC+, herstelzorg en Envida de handen in elkaar hebben geslagen en dat de naam Vitala+ heeft gekregen.

Uiterlijk in 2025:

  • Is er een ‘bijna ziekenhuis’ voor kwetsbare ouderen (vitala+);
  • Is gegevensoverdracht tussen partijen digitaal;
  • Heeft Envida een sleutelpositie in de keten, met dementiezorg als prioriteit;
  • Is de samenwerking tussen partijen die werken aan de Mantelzorg Academie, het zorgpunt, ziekenhuis verplaatste zorg in de thuissituatie en wondzorg geborgd.

Ambitie 3: Investeren in een solide en slagvaardige organisatie

Veranderen vraagt ook iets van Envida als organisatie. Leiderschap, aandacht voor sturing, duidelijke taken / verantwoordelijkheden en een efficiënte bedrijfsvoering zijn essentieel en vragen de komende jaren aandacht.

9. Leiderschap begin(t) Bij jezelf

Onze overtuiging is dat leiderschap van ons allemaal is en bij jezelf begint. Persoonlijk leiderschap is hierbij het uitgangspunt. Envida mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven en ontwikkeling. Uit gesprekken met medewerkers blijkt dat leiderschap cruciaal is voor succes. Het gaat hierbij niet alleen om hiërarchisch leiderschap, maar ook om professioneel leiderschap, door bijvoorbeeld de zorgcoördinator, specialist ouderengeneeskunde en kwaliteits- of wijkverpleegkundigen. Professionals van Envida verwachten vooral een coachende, inspirerende en faciliterende leiderschapsstijl en een leider die de medewerkers kent, ziet, waardeert en zo nodig aanspreekt. Envida zet in op een leiderschapsprogramma inclusief een toolbox om medewerkers te ondersteunen.

Uiterlijk in 2025:

  • Zijn de visie en de leiderschapsprincipes uitgewerkt in een toolbox;
  • Worden de leiderschapsprincipes toegepast;
  • Is de visie op leiderschap leidend bij leeroplossingen voor alle professionals.

10. Eenduidige en consistente sturing

Envida maakt het via Business Intelligence (BI) mogelijk om informatie uit systemen te halen, inzichtelijk weer te geven, verbanden te leggen en te vertalen naar stuurinformatie. Ook via soft controls en reviews (zorgkaart) komt informatie beschikbaar. De uitdaging voor de komende jaren is om uit de grote hoeveelheid beschikbare data díe stuurinformatie en dashboards te genereren die bijdragen aan een eenduidige en consistente sturing; informatie die past bij Envida, houvast biedt voor dagelijkse sturing en input geeft voor beleidskeuzes. Daar hoort ook een professionalisering van de strategische beleidscyclus (PDCA-cyclus) bij.

Het gaat hierbij niet alleen om financiële gegevens en productiecijfers, maar ook om kwalitatieve gegevens die inzicht geven in het beeld van de samenleving en reacties van stakeholders, cliënten, bewoners en medewerkers. Deze informatie helpt om de vraag te beantwoorden of Envida, vanuit de essentie, de juiste koers te pakken heeft.

Uiterlijk in 2025:

  • Beschikt Envida over een besturingsvisie en de bijbehorende stuurinformatie en dashboards;
  • Is – naast gegevens over financiën, personeel en productie – kwaliteitsinformatie beschikbaar;
  • Is realtime inzicht in de belangrijkste stuurinformatie.

11. Heldere taken, duidelijke verwachtingen

Anders werken vraagt om een heroriëntatie op de inrichting van de organisatie. Hoe organiseren we het werk? Welke taken en functies zijn de komende jaren nodig om de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden? Juist in een periode met een grote veranderopgave vindt Envida het belangrijk dat medewerkers goed weten wat hun taak is. Duidelijke functiebeschrijvingen en een samenhangend functiehuis zijn hiervoor de basis. Envida heeft hierin afgelopen tijd al belangrijke stappen gezet. Richting 2025 moet dit – naast duidelijkheid over taken – bijdragen aan eenduidige verwachtingen voor medewerkers en meer rolduidelijkheid.

Uiterlijk in 2025:

  • Werkt Envida met een samenhangend functiehuis;
  • Is inzicht in de leerlijnen (hoe kom ik van functie a naar functie b) en worden deze gebruikt.

12. Efficiënte bedrijfsvoering

In de bedrijfsvoering zijn afgelopen jaren grote stappen gezet; onder andere met hulp van ICT-oplossingen zijn processen geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Envida wil graag vasthouden wat is opgebouwd en is blijvend alert op kansen om de organisatie nog efficiënter in te richten.

Uiterlijk in 2025:

  • Is het rendement minimaal 2%;
  • Is de kaspositie gezond (minimaal één maand van de omzet).