Deelsessie
02
Cliëntprofielen: The Holy Grail!
Met cliëntprofielen komt er eindelijk een bekostiging die eerlijk is en recht doet aan de geleverde kwaliteit van zorg. Toch?
“Wij zijn ervan overtuigd dat dit model kan werken”
Cliëntprofielen, veel zorgorganisaties zijn er druk mee. Binnen enkele jaren wordt deze wijze van bekostigen van de wijkverpleging immers wetgeving. “Wij zijn er van overtuigd dat dit model kan werken. Nee, het is niet ‘The Holy Grail’, maar het wordt wel The Next Best Thing”, zegt Ron de Rooy, stafmedewerker informatiemanagement Envida.
Hij verzorgde samen met wijkverpleegkundige Michelle Meertens van Envida en Tessa Schreibers, directeur wijkverpleging Meander, de deelsessie over cliëntprofielen.
Ron de Rooy, stafmedewerker informatiemanagement Envida
Een nieuw bekostigingssysteem
Waarom is een nieuw bekostigingssysteem eigenlijk nodig? Omdat aan bestaande systemen naast voordelen, te veel nadelen kleven. Zo is het model ‘uurtje-factuurtje’, waarbij elke minuut bij de klant gefactureerd wordt, een prikkel om te veel zorg te produceren. Doelmatige zorg en het creëren van welzijn worden er niet mee gestimuleerd. En de administratieve last voor zorgmedewerkers is enorm. Ook de lumpsumfinanciering, waarbij je als organisatie voor elke cliënt die een maand in zorg is, een vast bedrag krijgt, kent nadelen: de productie is minder goed voorspelbaar, het is maar de vraag of het bedrag wel past bij je patiëntenpopulatie en je bedrijfsvoering onder controle houden is veel lastiger.
Cliëntprofielen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kreeg van het ministerie van VWS zodoende de opdracht om te komen tot een eerlijke vorm van de financiering van wijkzorg die voor iedereen werkt. Envida deed met MeanderGroep en andere zorgorganisaties mee aan het wetenschappelijk onderzoek gericht op de ontwikkeling van zo’n model: de cliëntprofielen. Dit leidde na twee pilots tot een set van vragen die de wijkverpleegkundige voorlegt aan de cliënt. Daarin gaat het om draagkracht, draaglast en de ondersteuningsbehoefte. De beantwoording van de vragen resulteert uiteindelijk in een cliëntprofiel: op basis hiervan kan het aantal toe te kennen uren zorg per maand worden vastgesteld.
Nog volop discussie
De invoering van de cliëntprofielen is al meerdere keren uitgesteld en staat nu gepland voor 2025. Op dit moment staat het model nog volop ter discussie. Zo is bijvoorbeeld onduidelijk of medisch-technische handelingen bij de cliënt thuis in de profielen moeten worden opgenomen, of juist niet. Ook is niet duidelijk wat het betekent als meerdere organisaties wijkzorg leveren bij één client, want: wie is dan de eigenaar van het cliëntprofiel? Los daarvan is nog onduidelijk hoe de profielen bekostigd moeten worden. Per profiel, zoals de zorgzwaartepakketten in de verpleeghuiszorg? Of op basis van populatiebekostiging (waar Envida de voorkeur aan geeft)? Of wordt het wellicht vrijgelaten?
Anamnese meer compleet
“Het is niet zo erg dat de wetgeving is uitgesteld. Dat biedt organisaties de mogelijkheid de zorg en ICT-systemen hiervoor in te richten. Zodat de vragenlijst straks kan worden meegenomen in de flow van het werk. Ja, ik weet wat je vaak hoort: weer een lijstje erbij. Maar onze wijkverpleegkundigen die mee hebben gedaan aan het onderzoek, zijn juist heel positief. Zij zeggen: ‘het helpt ons om de anamnese compleet te maken’. Een ander belangrijk voordeel is dat het innovatie stimuleert.” Wat hij en zijn collega’s de deelnemers aan deze deelsessie dan ook heel graag willen meegeven: dat ze meer “comfort” voelen bij de cliëntprofielen. “Ik weet dat er scepsis heerst en er nog veel vraagstukken liggen. Maar wij zien vooral dat de voordelen van andere bekostigingsmethoden behouden blijven en de nadelen geminimaliseerd of omgedraaid worden. De ontwikkelaars gaan ook niet over één nacht ijs; het wordt zoals gezegd The Next Best Thing.”
Michelle Meertens, senior wijkverpleegkundige Envida
Midden Tessa Schreibers , directeur Wijkzorg Meander