Deelsessie
03
Cliënt en mantelzorger nemen zelf de zorg in handen
Ziekenhuis en wijkzorg stimuleren de eigen regie met Academie voor Patiënt en Mantelzorger.
Zelf de regie houden over eenvoudige (medische) handelingen thuis
Zelf zo lang mogelijk de regie houden over je eigen leven door de medische zorg die je thuis nodig hebt, zelf uit te voeren, al dan niet na ontslag uit het ziekenhuis. Dat is waar de Academie voor Patiënt en Mantelzorger sinds de start in 2019 aan bijdraagt. In deze academie, gevestigd in het Maastricht UMC+, werkt het ziekenhuis samen met Envida en zorgverzekeraars.
Michel van Zandvoort, directeur MUMC+ Academie, gaf tijdens de deelsessie een uitgebreide toelichting op deze academie. Judith Mertens, strategisch adviseur bij Envida, was moderator.
Judith Mertens, strategisch adviseur Envida
Empower gedachte
De Academie voor Patiënt en Mantelzorger voorziet in de behoeften van patiënten, mantelzorgers én de wijkzorg. De academie werd opgericht vanuit de empower gedachte: hoe kun je ervoor zorgen dat patiënten en mantelbezorgers na ontslag uit het ziekenhuis beter zijn voorbereid op het zelf thuis uitvoeren van eenvoudige (medische) handelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het druppelen van het oog na een staaroperatie, het zetten van een trombosespuitje of het aan- en uittrekken van steunkousen. Dit zijn voorbeelden van ondersteuning waar de wijkzorg na een indicatie vaak voor wordt ingezet; regelmatig om mensen thuis te leren dit zelf te kunnen doen. “Want de wijkzorg wil mensen zo veel mogelijk stimuleren om zelf de regie te behouden”, zegt Judith Mertens. Dankzij de academie zijn de instructies en training nu in een eerder stadium, namelijk in het ziekenhuis. Al voor de start van een operatie of behandeling worden deze instructies gegeven. Mensen zijn hierdoor veel beter voorbereid als ze na ontslag uit het ziekenhuis naar huis gaan.
Training en instructies
In de academie krijgen patiënten en/of hun mantelzorgers scholing, instructies, advies en informatie om eenvoudige handelingen zelf thuis te doen, op een veilige en verantwoorde manier. Daarvoor is naast de kennis van het ziekenhuis ook de kennis van de wijkzorg nodig, omdat de wijkzorg weet wat in de thuissituatie haalbaar is en kan. Overigens kunnen de wijkverpleegkundige en huisarts de training en instructies tegenwoordig ook aanvragen voor mensen die al langere tijd thuis zijn en hier baat bij kunnen hebben. Verder zijn er inmiddels trainingen voor patiënten met een chronische ziekte ontwikkeld. Denk daarbij aan eHealth toepassingen, maar ook aan het leren leven met een chronische ziekte.
Doorontwikkeling
Envida wil in de academie graag verbreden naar handelingen die heel vaak voorkomen, zoals ADL-zorg (algemene dagelijkse levensverrichtingen). Of bijvoorbeeld de toepassing van slimme tiltechnieken. Goede instructies en trainingen kunnen ervoor zorgen dat mantelzorgers en cliënten met handige hulpmiddelen langer de regie houden en de inzet van wijkverpleging kan worden uitgesteld. Dat gebeurt uiteraard al, maar kan mogelijk in het verlengde van de academie veel breder worden uitgebouwd.
Tot slot wil Michel van Zandvoort de academie landelijk op de kaart zetten. Niet alleen om andere ziekenhuizen te ondersteunen die het voorbeeld van de Academie voor Patiënt en Mantelzorger willen volgen, maar ook om een lerend netwerk op te zetten: zorginstellingen kunnen dan van elkaar leren wat goed werkt in de praktijk.
Michel van Zandvoort, directeur MUMC+ Academie