Deelsessie
13
Het zorgpunt
Belangrijke schakel in de zoektocht naar een bed voor kortdurend verblijf in een acute situatie.
“Zoek de samenwerking op in de coördinatie van zorg!”
Het is een bekend voorbeeld en het komt vaak voor: een oudere glijdt thuis uit en belandt via de huisarts op de Spoedeisende Hulp. Om aldaar te vernemen dat er niets te behandelen valt en opname in het ziekenhuis eigenlijk geen oplossing biedt. Toch is wel degelijk zorg nodig: iemand weer op de been helpen, reactiveren. Dus: welk bed is wel juist in deze situatie; waar krijgt iemand de zorg die passend is?
Dat is de kernvraag waar medewerkers van Zorgpunt Maastricht Heuvelland zich dagelijks in kantooruren over buigen. Dit zijn cliëntadviseurs van diverse organisaties die samen het zorgpunt vormen: Envida, Sevagram, en Vitala+.
De samenwerking in het Zorgpunt Maastricht Heuvelland kreeg vorm in de coronacrisis en is in deze regio niet meer weg te denken. Landelijk gezien loopt de regio hiermee duidelijk voorop. De werkwijze van het zorgpunt sluit goed aan bij een actueel thema: de voortdurende zoektocht van verwijzers om op het juiste moment het juiste bed te vinden. Plus: de kamerbrief van minister Ernst Kuipers van VWS die organisaties oproept om de coördinatie van dit soort (acute) zorg in gezamenlijkheid te organiseren.
Lisette Ars, programmanager Care en Cure Envida
Het doel
“Ons doel: één punt waar verwijzers hun vraag kunnen neerleggen als zij acuut een bed voor kortdurende zorg nodig hebben”, zegt Lisette Ars, programmanager Care en Cure Envida, die samen met medewerkers van de andere aangesloten organisaties de deelsessie over het Zorgpunt verzorgde. Verwijzers zijn vaak huisartsen, die nu niet meer zelf zorgorganisaties af hoeven te bellen op zoek naar het geschikte bed. In overleg met een cliëntadviseur wordt besproken welk bed nodig is. De adviseurs zijn goed thuis in de wet- en regelgeving en weten welk type bed het meest passend is: van Eerstelijnsverblijf of Hospice tot een acuut bed in de psychogeriatrie. Daarbij beschikken deze adviseurs over een actueel overzicht van beschikbare bedden in Zuid-Limburg, dat twee keer per dag wordt ververst. Bij voorkeur krijgt iemand een bed in de eigen regio toegewezen.
Wat levert het op?
Het Zorgpunt heeft niet alleen contact met huisartsen, maar bijvoorbeeld ook met medewerkers van het Transferpunt van het Maastricht UMC+ voor het goed doorgeleiden van mensen die uit het ziekenhuis komen. Verder werkt het zorgpunt samen met het vergelijkbare Zorgpunt Oostelijke Mijnstreek; in de westelijke mijnstreek is een zorgpunt in oprichting. Buiten kantoren zijn het overigens wijkverpleegkundigen die vanuit de Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp de coördinatie overnemen. “Samenwerken met andere regio’s en het uniformeren van afspraken vinden wij heel belangrijk.”
Wat het Zorgpunt oplevert? Lisette Ars: “Tevreden verwijzers die tijd besparen, tevreden medewerkers, die samen kunnen sparren en kunnen overleggen met de specialist ouderengeneeskunde en andere experts; zij vinden deze werkwijze een verrijking. En ja, tot slot de cliënt natuurlijk, want die krijgt het juiste bed en dat is precies wat we nastreven. Ons advies is dus: zoek de samenwerking op in de coördinatie van de zorg!”
Team Zorgpunt