DE MOOISTE VERANDERING IS BEWEGING
ROGER RUIJTERS
Is er straks nog zorg voor mij? Die vraag beantwoordt Roger Ruijters van Envida met een volmondig en overtuigend ja.
“Ja, er is straks natuurlijk nog ouderenzorg voor iedereen die dat nodig heeft, als we de zorg anders organiseren en dat samen doen. Als we samen blijven veranderen, kan het.”
Onder het motto ‘De mooiste verandering is beweging’ nam Roger Ruijters zijn toehoorders op het symposium mee in de uitdagingen en vooral de kansen die hij ziet voor de ouderenzorg. “Soms vergelijk ik de opgave waar we voor staan met het Deltaplan. Dat had als doel om Zeeland veiliger te maken, dat is gelukt, maar Zeeland is daardoor ook een heel andere provincie geworden. Ook wij moeten innoveren en bouwen en ons landschap zal daardoor enorm veranderen.”
Het roer om Zuid-Limburg, de thuisbasis van Envida, is koploper in vergrijzing. In 2040 is het aantal inwoners van 75 jaar en ouder met één of meer beperkingen bijna verdubbeld. En dat terwijl de beroepsbevolking afneemt. Om iedereen te kunnen blijven helpen, moet het roer om. Er is behoefte aan nieuwe oplossingen, die bovendien recht doen aan de veranderende wensen van ouderen.
Envida is volop bezig met deze verandering. "We zijn een grote organisatie en kunnen die beweging maken. Daar werken we aan op alle fronten in onze organisatie", aldus Roger Ruijters.
Hybride vormen van zorg Als voorbeeld van vernieuwing noemt de Envida-bestuurder nieuwe hybride vormen van zorg, tussen thuis en het verpleeghuis, die Envida samen met partners ontwikkelt.
"Nog niet zo lang geleden had je twee smaken: thuiszorg en verpleeghuiszorg. Inmiddels hebben meer dan vierhonderd mensen via ons het Volledig Pakket Thuis. Met dat VPT kunnen ze thuis alle denkbare verpleeghuiszorg krijgen.” De inzet van nieuwe technologie helpt daarbij.
Verder ontwikkelt Envida samen met woningcorporaties woonzorgzones, waar mensen kunnen wonen met zorg in de nabijheid en bij het toewijzen van zorgwoningen. “We willen dat mensen langer thuis blijven wonen en bijna alle ouderen willen dat zelf ook, daarom proberen we dat mogelijk te maken. De verandering begint in de wijk en daar zijn wij als Envida sterk geworteld.”
Onzichtbare uitdagingen De huidige regelgeving is daarbij niet altijd stimulerend. Envida zoekt de grenzen op, bijvoorbeeld tussen intramuraal en extramuraal, of tussen pyschogeriatrie en somatiek, terwijl wetgeving en procedures soms nog niet zo ver zijn. “Bij een transformatie heb je ook met onzichtbare uitdagingen te maken", aldus Ruijters.
De bestuurder gelooft in oplossingen. “Zeventig procent van wat je wil veranderen lukt wel. Het ligt in onze eigen invloedsfeer, je moet gewoon beginnen, dan kan er meer dan je denkt.”
Een grote zorgorganisatie zoals Envida moet kunnen meebewegen met ontwikkelingen in de samenleving, vindt Ruijters. “Daar moet je je organisatie op inrichten. Je bouwstenen blijven hetzelfde, maar je kunt ze anders ordenen wanneer de situatie daar om vraagt.”
Samenwerking als voorwaarde Een ander belangrijke voorwaarde is samenwerking met anderen. “Bij deze transitie hebben we iedereen nodig; andere zorgorganisaties, woningcorporaties, overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven, de hele samenleving.”