Deelsessie
09
Vijf innovatie-versterkers
Ontdek de verborgen schat van de eigen praktijkopleiding.
Naar een betere werkbegeleiding met een positieve impact op de kwaliteit van zorg
De kwaliteit van de werkbegeleiding van studenten verbeteren, met een positieve impact op de kwaliteit van zorg. Dat is wat Envida met een innovatieve aanpak van die werkbegeleiding wil bereiken. “Uiteindelijk willen we goede zorgprofessionals die kwaliteit van zorg kunnen bieden. En we willen begeleiders die er plezier in hebben en zo min mogelijk belast worden”, vertelt manager Petra Paulus van Envida.
Zij verzorgde met Vivian Heijnen van Tulser (gespecialiseerd in de toekomst van het leren) de deelsessie over deze innovatieve aanpak bij Envida.
Petra Paulus, manager EnvidaLeert Envida
Opleiden in de praktijk
Veel werkbegeleiders van zorgorganisaties ervaren het begeleiden van studenten in de praktijk eerder als belastend dan als lust. Bovendien vallen studenten uit als die begeleiding onvoldoende is. “En dat terwijl het toch om toekomstige medewerkers gaat die we nodig hebben. Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Petra Paulus. Dat moet anders kunnen, efficiënter, doelmatiger en met meer plezier, was de gedachte bij Envida. Onder andere om die reden ging de organisatie een vijf jaar durende strategische samenwerkingsrelatie aan met Tulser. De inzet: het ontwikkelen van een innovatiepakket gericht op de versnelling van alles wat met leren in de praktijk te maken heeft. “We willen uiteindelijk toe naar een aanpak op systeemniveau. Zodat voor alle betrokkenen vanaf de start van het onderwijs tot en met de diplomering en ook daarna duidelijk is hoe de route er uitziet.”
Samenwerking
Envida trekt hierin als initiatiefnemer op met diverse ouderenzorgorganisaties én ROC’s: VISTA college, Zuyd Hogeschool en Gilde Opleidingen. “De gedachte is dat opleiden in de praktijk nog onderwijs gestuurd is. Door de samenwerking met de ROC’s wordt het mogelijk om daar andere afspraken over te maken. Bijvoorbeeld over het enkel uitvoeren van onderwijsopdrachten in de praktijk als dat echt nodig is. De praktijk is leidend. De ROC’s zijn daar heel coöperatief in; zij zien de problemen en proberen samen met de praktijk de last er uit te filteren.”
Praktijkleerversterkers
Met Tulser werd een model ontwikkeld dat uitgaat van gestructureerde, uniforme werkbegeleiding. De vijf praktijkleerversterkers (PLV), ofwel innovatieversterkers, die het model omvat, bevorderen dat. Zo helpen de Teamprofielen studenten bij de start om zich goed voor te bereiden op de werkplek: zij weten welke problematieken een afdeling kenmerken, wie er werken en wat er van hen verwacht wordt. Een ander voorbeeld vormen de Leergangen voor werkbegeleiders, die inmiddels is geaccrediteerd door de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden. En die werkbegeleiders wegwijs maakt in wat er van hen verwacht wordt. Zij worden daarin weer ondersteund door een andere innovatieversterker: een app waarop ze in een oogopslag kunnen zien wat in een introductiegesprek met studenten besproken moet worden. Ook maakt de app duidelijk wat bij elke volgende stap van de student wordt verwacht, waarbij het curriculum leidend is. Inmiddels staat een aantal vernieuwingen op de agenda: prepractice training waarbij studenten met technieken als VR beter voorbereid worden op de praktijk, instructievideo’s zodat werkbegeleiders en hun teamleden eenduidige instructies kunnen geven en de toepassing van technologie als ChatGPT om betrokkenen direct te ondersteunen met informatie die voor hen in de eigen context relevant is.
Totaalaanpak
“In de praktijk meten wij continu hoe het verloopt en of we bereiken wat we beogen”, vertelt Petra Paulus. Zij en Vivian Heijnen hopen dat deelnemers aan de sessie vooral de boodschap mee naar huis nemen dat de samenwerking van zorgorganisaties en onderwijs een voorwaarde is voor verandering van de praktijkopleiding. En dat je daarbij voor een totaalaanpak moet kiezen.
Vivian Heijnen, Tulser