Deelsessie
08
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens (VPT)
Het kleinste verpleeghuis bevindt zich thuis, achter de eigen voordeur.
Zorg op maat thuis die meegroeit met de behoefte van de klant
Landelijk gezien is Envida een van de organisaties die vooroplopen met het Volledig Pakket Thuis. Dit VPT biedt mensen het kleinste verpleeghuis dat er bestaat: thuis, achter de eigen voordeur. Want de zorg- en ondersteuning die zij thuis op maat ontvangen op basis van een Wlz-indicatie is vergelijkbaar met de dienstverlening in het verpleeghuis. “Inmiddels zijn er bij Envida ruim 425 mensen met een VPT”, zegt Sonja van de Kragt, manager Zorgadvies Envida.
Sonja van de Kragt, manager Zorgadvies Envida
Menukaart voor cliënten
Zij verzorgde met Ramon van de Krogt van ShareLife de deelsessie over het Volledig Pakket Thuis. Samen ontwikkelden ze de afgelopen anderhalf jaar de specifieke Envida-aanpak. Om de juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment te kunnen blijven bieden, is een pakket vereist dat steeds met de behoeften van de cliënt meegroeit. “We hebben een menukaart ontwikkeld met alle onderdelen van zorg en ondersteuning die geboden kunnen worden”, vertelt Sonja van de Kragt. “Wanneer de zorgvraag groter wordt, nemen de mogelijkheden toe.”
Baas over eigen leven
Mensen met een VPT krijgen kwalitatief goede, intensieve en verantwoorde zorg en ondersteuning in eigen huis. Zo kunnen zij zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. Daarmee kan een verhuizing naar een woonzorgcentrum uitgesteld en zelfs voorkomen worden.
“Bij Envida werken we vanuit het gedachtengoed positieve gezondheid; we stimuleren de zelfredzaamheid en eigen regie. We vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk baas over hun eigen leven blijven en nemen alleen zorg- en ondersteuningsmomenten over wanneer dat niet anders kan.”
Hoe doet Envida dat?
Om de inzet van het VPT te kunnen verbreden, stelden Sonja van de Kragt en Ramon van der Krogt drie verbetermissies vast. Kort samengevat: de cliënt ontvangt eerder een VPT, de overgang naar een Wlz-indicatie verloopt voor de cliënt zorgeloos én een VPT is altijd mogelijk. De wijkverpleegkundige is daarbij een belangrijke spin in het web.
In de praktijk betekent dit dat medewerkers in de wijkzorg een mogelijke VPT-cliënt herkennen op basis van vroeg-signaleringskenmerken. Is sprake van een cliënt die 24-uurs zorg in de nabijheid nodig heeft en is verbetering van de situatie niet mogelijk, dan vraagt de wijkverpleegkundige samen met de cliënt tijdig de Wlz-indicatie aan. “In plaats van te reageren, willen we anticiperen, op basis van advanced care planning. Regeren is immers vooruit zien”, aldus Sonja van de Kragt.
Gelet op het grote aantal cliënten dat inmiddels gebruik maakt van het VPT, is er alle reden om te spreken van een succes. “Niet voor niets zijn veel organisaties geïnteresseerd in onze aanpak. We verzorgen regelmatig presentaties, omdat”, zo benadrukt ze tot slot, “we allemaal voor dezelfde opgaaf staan en van elkaar kunnen leren. Dat het VPT binnen Envida zo'n groot succes is, wil niet zeggen dat we nu klaar zijn. Integendeel: om het VPT steeds te kunnen actualiseren en verbeteren, heeft het blijvend onze aandacht nodig."
Ramon van der Krogt, ShareLife