Deelsessie
10
Samen kom je verder
De veranderende samenwerking van gemeenten en aanbieders biedt zorgverleners meer regelruimte in de praktijk.
De zorg toegankelijk houden voor de meest kwetsbaren
De afgelopen anderhalf jaar is de samenwerking van gemeenten en zorgaanbieders in de regio Maastricht Heuvelland duidelijk veranderd. Anders durven denken, heeft op het gebied van onder andere hulp bij het huishouden en dagbesteding inmiddels geleid tot ‘anders doen’, met als uitgangspunt: de zorg toegankelijk houden voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving.
Anouk Limpens, manager huishoudelijke zorg van Envida wijdde samen met Danny Meerten van de gemeente Maastricht een deelsessie aan de veranderende samenwerking.
Anouk Limpens, manager Huishoudelijke Zorg Envida
Stijgende zorgvraag
“Blijven doen wat we deden/altijd gedaan hebben past niet bij een samenleving waarin mensen steeds langer thuis blijven wonen. De zorgvraag groeit en wordt steeds complexer. Daar staat tegenover dat het personeelsbestand in de zorg is verouderd en de instroom hooguit voldoende is om de uitstroom op te vangen”, vertelt Anouk Limpens. De beweging van de juiste zorg op de juiste plek is nog onvoldoende van de grond gekomen. Dit alles zorgt voor oplopende wachtlijsten, waardoor mensen geen passende zorg ontvangen. Daarom hebben gemeenten en zorgaanbieders in de regio de laatste jaren concrete en succesvolle stappen gezet in de samenwerking.
Hulp bij het huishouden
Daar zijn meerdere mooie voorbeelden van. Neem de hulp bij het huishouden. In de gemeenten Maastricht, Valkenburg en Vaals bestaan hiervoor nu geen afzonderlijke wachtlijsten per zorgaanbieder meer. Deze drie gemeenten hebben sinds januari 2022 elk één wachtlijst waarop alle mensen staan met een indicatie voor hulp bij het huishouden. De gemeente bepaalt hoe urgent iemand de hulp nodig heeft. “Dat kan betekenen dat jij als laatste op de wachtlijst komt, maar toch als eerste hulp krijgt. Daarmee is de zorg voor de meest kwetsbare mensen gegarandeerd; daar ligt onze gezamenlijke focus nu op.
Je krijgt dus ook de hulp van de zorgorganisatie die op dat moment hulp kan bieden. Heb je een voorkeur voor een andere organisatie, dan mag dat, maar dan zul je langer moeten wachten.” De zorgaanbieders in deze samenwerking zijn Envida, TZorg, Zuyderland en Ambulante Thuiszorg.”
Dagbesteding
Ook op het gebied van welzijn trekken zorgaanbieders en gemeenten steeds meer met elkaar op. In Maastricht bijvoorbeeld zijn er nu drie organisaties (Envida, Sevagram, Limburgse Coöperatie Zorgboeren en DeBeyart) die gezamenlijk de toegang tot de dagbesteding regelen. “We redeneren continu vanuit de behoefte van de cliënt en kunnen snel op- en afschalen van zorg als dat nodig is.”
Wat Anouk Limpens en Danny Meerten de deelnemers aan de deelsessie graag willen meegeven is: Redeneer vooral vanuit de behoeften van de cliënt. Werk zoveel mogelijk (domein overstijgend) samen. Neem niet direct de zorg over, maar help mensen zo zelfstandig mogelijk te blijven leven. Kijk vooral naar de inzet van hulpmiddelen en niet alleen naar de inzet van professionals. Alleen op deze manier blijft de noodzakelijke zorg beschikbaar voor eenieder die dit nodig heeft.
Danny Meerten, gemeente Maastricht