BESTUURS-VOORZITTER JOEP DE GROOT, ZORG-VERZEKERAAR CZ, TIJDENS SYMPOSIUM
“Goede voorbeelden sneller uitrollen en opschalen”
De ouderenzorg telt al talloze innovatieve voorbeelden van passende zorg, weet Joep de Groot, voorzitter Raad van Bestuur van zorgverzekeraar CZ. “Maar we doen te weinig om de dingen groot te maken. We moeten samen een agenda opstellen; we hebben een motortje nodig dat ons helpt om goede voorbeelden sneller uit te rollen en op te schalen.”
De Groot was 14 april de eerste spreker op het Envida-symposium over de transformatie van de zorg. De bestuursvoorzitter is een groot voorstander van die transformatie en beschouwt Envida als een van de organisaties die hierin vooroplopen. In zijn presentatie schetste hij nog eens kort en helder waarom de transformatie van de zorg absoluut noodzakelijk is. Allereerst gaat nu al twintig procent van ons inkomen naar de zorg en dat stijgt verder naar 25 procent in 2040. “Daarmee komen oplossingen voor onder andere de energietransitie en het klimaat en investeringen in scholing, in de verdrukking.” Bovendien is er iets dat een verdere groei van de zorg tegenhoudt, betoogde de bestuursvoorzitter. “We hebben simpelweg de mensen niet. De kinderen zijn op. We moeten veranderen als we de zorg toegankelijk willen houden.”
“Veel is de zorg binnengetrokken” Volgens de bestuursvoorzitter is het hoog tijd om de wijze waarop we de zorg hebben ingericht, tegen het licht te houden. Zo is “veel de zorg binnengetrokken” wat er misschien niet in thuishoort, bijvoorbeeld oplossingen bieden voor eenzaamheid. “We moeten ook nadenken over het doel van de zorg. Voegen we dagen toe aan het leven, of leven aan de dagen?” Hij noemde als voorbeeld het verhaal van een medewerker die niet meer durfde te dansen met de bewoners van het verpleeghuis, uit angst voor valincidenten. Terwijl die bewoners juist blij worden van het dansen. “Leven toevoegen aan de dagen”, aldus Joep de Groot, “is vaak minder medisch handelen.” Ook reablement, ofwel mensen weer uit de zorg helpen, krijgt nu nog te weinig aandacht, constateerde hij.
"Is het altijd nodig wat we doen" De Groot ging verder in op de term passende zorg, een vorm van zorg die feitelijk al lang bestaat: wat heb jij nodig en hoe kan de zorg je daarin ondersteunen. “De vraag is alleen: is het altijd nodig wat we doen?” Als voorbeeld noemde hij het onderzoek naar het gebruik van steunkousen na trombose; vaak gaat dat onnodig lang door en is dat sterk te reduceren. En dat scheelt weer de inzet van thuiszorg om mensen te helpen. Ook de inzet van hulpmiddelen draagt daar sterk aan bij, zoals de speciale bril om de ogen te druppelen. Bovendien houden mensen zo zelf de regie en worden ze minder afhankelijk van de zorg. “Daarbij is het wel belangrijk dat organisaties hier samen voor kiezen. Er moet een soort programma zijn, een gezamenlijke agenda voor passende zorg.
"Leen, jat, steel van elkaar" Hij riep de aanwezigen in de zaal op om daar mee aan de slag te gaan. “Er wordt al veel gedaan aan passende zorg. Maar we doen te weinig aan het opschalen van al die pilots. Ik zeg: leen, jat, steel van elkaar. Creëer een team passende zorg en zet zorgprofessionals in de lead.” Joep de Groot zei zich te realiseren dat het systeem het opschalen van goede voorbeelden niet altijd eenvoudig maakt, onder andere door de verschillende financieringsstromen. “Ook wij moeten anders acteren om de transformatie mogelijk te maken.” Om te illustreren welke beweging hij voor ogen heeft, toonde hij beelden van de transformatie van de girobetaalkaart naar de ING app. “Efficiënter en veel meer gemak voor de gebruiker. Niemand wil nog terug. Dat is wat wij ook moeten doen in de zorg; langdurig met elkaar innovatie ontwikkelen.”