Deelsessie
07
Tussen thuis en verpleeghuis ligt nog een wereld open
Hoe samenwerking met woningcorporaties ons helpt om complexen te realiseren die anders zijn dan het traditionele verpleeghuis maar meer bieden dan thuis.
Zeker Thuis: langer zelfstandig thuis in woonzorgzones
Zeker Thuis, dat is het antwoord van Envida op de wens van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. “Maar wel met de juiste ondersteuning of zorg, zodra dat nodig is of wordt. Dat is precies wat wij willen bieden in woonzorgzones onder de noemer Zeker Thuis. En daarom werken wij samen met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars”, zegt Marijn Rasenberg, directeur Bedrijfsvoering Envida.
Hij verzorgde samen met Fabian van Duurling, adviseur zorgwoningen Envida, een deelsessie over Zeker Thuis. Ook lichtten René Clement van Wonen Limburg en Wendy Frijns van Maasvallei via filmpjes nieuwe initiatieven toe.
Marijn Rasenberg, directeur Bedrijfsvoering Envida
Verpleegzorg thuis
Wonen in het verpleeghuis is iets wat steeds meer ouderen niet meer willen, weten ze bij Envida. De zorgorganisatie biedt mensen met een indicatie voor opname in het verpleeghuis daarom al langer het Volledig Pakket Thuis: zij krijgen thuis de zorg die je ook in het verpleeghuis krijgt. “Een op de vier ‘verpleeghuisbewoners’ van Envida woont al thuis met verpleeghuiszorg”, zegt Marijn Rasenberg.
Maar tussen thuis of in het verpleeghuis wonen, ligt volgens Envida nog een hele wereld open. Dat vraagt om een tussenmodel en dat worden de woonzorgzones. “Het gaat om gebouwen of complexen waar mensen geclusterd in appartementen wonen. Dat kunnen mensen zijn die een vorm van zorg nodig hebben, zoals thuiszorg of verpleeghuiszorg. Maar ook ouderen die nog geen zorg nodig hebben en hier wel al willen gaan wonen, met behoud van hun eigen leven en sociale contacten.”
Leefbaarheid
Woningcorporaties in de regio zijn hierin zeer geïnteresseerd; ook zij zien het als een taak om ouderen goed te huisvesten en de leefbaarheid te bevorderen. Door samen op te trekken, ontstaan kansen om complexen te verbouwen voor verschillende doelgroepen waar zorg kan worden geboden. Maar waar bijvoorbeeld ook gemeenschappelijke ruimtes gecreëerd kunnen worden voor activiteiten.
“Als mensen geclusterd gaan wonen, kunnen wij garanderen dat er binnen vijf minuten zorg van Envida is. Daarom spreken wij ook wel over vijf minuten woningen.” In Maastricht is in samenwerking met een projectontwikkelaar inmiddels een dergelijk complex gerealiseerd: Residentie Gerlachus. En het is de bedoeling om dit veel verder uit te bouwen, samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars. Plannen en ideeën daarvoor zijn er al.
Andere mindset nodig
“Die samenwerking alleen is niet voldoende”, stelt Marijn Rasenberg. “Je hebt bijvoorbeeld ook zorgmakelaars nodig die woningen kunnen toewijzen aan mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast moet je als organisatie bijvoorbeeld ook heel goed zijn in palliatieve zorg, zodat mensen op het laatst niet alsnog naar een verpleeghuis hoeven te verhuizen. En zo zijn er nog meer dingen die je moet regelen. Maar het belangrijkste is de mindset, dat je denkt: het kan wel. Bij Envida denken we dat het beter kan worden, al gaat dat beslist niet vanzelf. Dat je uiteindelijk minder personeel nodig hebt en minder kosten maakt, is niet onze insteek. Wij doen dit, omdat we denken dat dit de manier is om mensen zo waardevol mogelijk te laten leven.”
Fabian van Duurling, adviseur zorgwoningen Envida