Deelsessie
04
Gewoon Kwaliteit
Een integrale aanpak om kwaliteit van leven voor de bewoners van woonzorgcentra van Envida te ondersteunen.
“Deze werkwijze biedt echt een gezamenlijk inzicht in de kwaliteit van zorg”
Gewoon kwaliteit, zo heet de werkwijze die Envida ontwikkeld heeft om grip te houden op alle aspecten van de kwaliteit van zorg. Een werkwijze die inmiddels duidelijk zijn vruchten afwerpt, zoals ook blijkt uit de Net Promotor Score (NPS): bewoners en hun naasten bevelen de locaties veel meer aan en medewerkers zijn Envida veel meer als werkgever gaan waarderen. “De scores zeggen alles”, vertelt Vera Gerstel, beleidsmedewerker Kwaliteit & Veiligheid.
Samen met haar collega Rachelle Jennekens en Bellis van de Berg en Raymond Meijer van Vilans/Waardigheid en Trots, gaf zij tijdens de deelsessie een uitgebreide toelichting op Gewoon Kwaliteit.
Vera Gerstel, beleidsmedewerker Kwaliteit & Veiligheid Envida
De basis hiervoor werd gelegd in coronatijd, toen de organisatie besloot om besluitvorming van centraal naar decentraal in te regelen en hiervoor op elke locatie een crisisteam in te richten. Vera Gerstel: “Dat gebeurde destijds vanuit de vraag hoe je in coronatijd gezamenlijk passende beslissingen kon nemen. Die gedachte hebben we meegenomen naar deze tijd, waarin je als organisatie te maken hebt met een sterk veranderende wereld.”
Kwaliteitscans
Wat ook van belang was: vanuit het programma Waardigheid en Trots werd op alle locaties van Envida een kwaliteitsscan uitgevoerd. Hierbij werden vragenlijsten op alle thema’s van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg afgenomen onder drie groepen: bewoners/naasten, medewerkers, management en staf. Resultaten werden met vertegenwoordigers van deze drie groepen in een kwaliteitsgesprek besproken. Dit leverde een gezamenlijk totaalbeeld op van de beleefde kwaliteit van zorg, inclusief verbeterpunten. “Toen zagen we in wat de hefbomen zijn in leren en verbeteren van kwaliteit: die eenduidige en integrale aanpak en de interdisciplinaire samenstelling van de gespreksgroepen”, vertelt Vera Gerstel. De organisatie besloot dit voort te zetten en de crisisteams om te vormen tot interdisciplinaire regieteams, één voor elke locatie. Met een manager als voorzitter, een coördinator wonen, zorg en welzijn, kwaliteitsverpleegkundige, teamleider, arts, psycholoog en fysiotherapeut.
Regelmatig schuiven ook vertegenwoordigers van bewoners en hun naasten aan. In de bijeenkomsten van de regieteams bespreken de deelnemers de stand van zaken op locatieniveau. Daarbij worden de verbeteracties gemonitord die zijn uitgezet op basis van de geïdentificeerde aandachtspunten. Om dit te ondersteunen, wordt belangrijke stuurinformatie aangeleverd, zoals over ziekteverzuim, deskundigheid en tevredenheid.
Strategische koers
Het mooie is dat de verbeterpunten die zo per locatie bovendrijven, in lijn gebracht kunnen worden met de strategische koers van Envida voor 2020-2025. “Dat we die dingen kunnen koppelen geeft veel comfort, omdat niet iedereen het wiel zelf hoeft uit te vinden”, weet Vera Gerstel.
Inmiddels zijn in 2021 en 2022 kwaliteitsscans op alle locaties uitgevoerd en staan deze ook voor dit jaar weer gepland. Er wordt gezorgd dat de respons daarop zeer hoog is. Zodoende ontstaat een heel goed beeld van de kwaliteit van zorg en hoe die gewaardeerd wordt. De uitkomsten worden ook gedeeld met het Zorgkantoor en toezichthouders: de aandachtspunten zijn meteen inzichtelijk, inclusief wat hiermee gebeurt en wat de voortgang is. “Dus je hebt ook direct de kwaliteitsplannen en gegevens voor externe verantwoording beschikbaar. En dat”, zegt Vera Gerstel, “scheelt een hoop administratieve last. Wat wij hopen dat bij deelnemers aan onze sessie blijft hangen, is dat deze werkwijze een gezamenlijk inzicht biedt in de beleefde kwaliteit van zorg en dat het de interdisciplinaire samenwerking enorm versterkt. Dat levert tevreden bewoners en betrokken medewerkers op. We hopen dat dit andere organisaties prikkelt om hiermee aan de slag te gaan: het is een gezamenlijk iets dat echt van het papier afkomt en waarmee je gewoon kwaliteit hebt.”
Raymond Meijer, Vilans Rachelle Jennekens, manager verpleegzorg Envida Bellis van den Berg, Vilans