Deelsessie
05
Uitdagingen en kansen in de acute ouderenzorg
Ervaringen met twee initiatieven in Maastricht-Heuvelland.
Onnodige ziekenhuisopnames worden nu vaak voorkomen
Voorkomen dat ouderen onnodig in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat is waar wijkverpleegkundigen van Envida zich voor inzetten tijdens hun diensten op de Huisartsenpost (HAP) en Spoedeisende Hulp (SEH) van het Maastricht UMC+. Met succes, zo blijkt uit de cijfers en de verhalen van de wijkverpleegkundigen zelf.
Loes Simon, manager wijkzorg van Envida, leidde de sessie over de uitdagingen en kansen in de acute ouderenzorg. Claudine Janssen, Marieka Kok en Marie Jose Wiersma lichtten hun ervaringen toe.
Loes Simon, manager wijkzorg van Envida, Marie-Jose Wiersma, Veerle Visser, verpleegkundigen Envida
Verstand van thuiszorg
Dat ouderen regelmatig onnodig in het ziekenhuis werden opgenomen, was tot ongeveer vier jaar geleden ook in deze regio nog een veelvoorkomend probleem. Vaak konden deze ouderen niet behandeld worden, maar lagen zij wel in een ziekenhuisbed, terwijl andere oplossingen denkbaar waren. “Bijvoorbeeld door de inzet van thuiszorg en mantelzorg”, vertelt Loes Simon. “Dat is waar wij als wijkzorg verstand van hebben. Daarom zitten wij nu ’s avonds, s nachts en in het weekeinde bij de HAP en de SEH.”
Huisbezoek
Wat de HAP betreft: van hieruit gaat een dienstdoende wijkverpleegkundige regelmatig op huisbezoek. Dit gebeurt in overleg met de huisarts, die in veel gevallen dan zelf niet meer hoeft te gaan. “Wij beoordelen wat er nodig is; we kunnen allerlei vormen van hulp regelen, zoals thuiszorg of persoonlijke begeleiding.” Soms kan iemand niet thuisblijven, maar is een ziekenhuisopname evenmin aan de orde. De dienstdoende wijkverpleegkundige kan dan een Schakel-bed regelen (zie hieronder). Dat gebeurt ook regelmatig in de nachtelijke uren op de SEH. Hier doet de wijkverpleegkundige de triage als het gaat om de beoordeling of een patiënt in aanmerking komt voor een Schakelbed.
Schakelbedden
De Schakelbedden zijn te vinden op een speciale Schakel-afdeling bij Vitala+, centrum voor kortdurende ouderenzorg in Maastricht. Deze afdeling werd opgericht door het Maastricht UMC+ en Envida, heeft een regiofunctie en is bedoeld voor de acute opvang van ouderen die zorg nodig hebben. Aanvankelijk was de Schakelafdeling ondergebracht in het MUMC+. Vervolgens verhuisde de afdeling naar La Valence van Envida; dat gebouw is inmiddels overgenomen door Vitala+.
Resultaten
De inzet van wijkverpleegkundigen op de SEH en HAP sinds april 2021, levert duidelijk resultaten op. Zo hoefden huisartsen in 62 procent van de gevallen niet meer zelf op huisbezoek. Een ander mooi cijfer, dankzij dit initiatief en de Schakelafdeling kon in 17 procent van de meldingen een onnodige ziekenhuisopname voorkomen worden. Dat is beter voor ouderen zelf en zorgt tevens voor een besparing op de zorgkosten. Maar de wijkverpleegkundigen hopen dat deelnemers aan de sessie vooral onthouden hoe belangrijk het is dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven, ook in acute situaties, Zodat er meer ziekenhuisbedden beschikbaar blijven voor mensen die wel echt ziekenhuiszorg nodig hebben.
Claudine Janssen, teamleider Vitala+ Marieka Kok, zorgcoördinator Vitala+