Deelsessie
11
Bruggen bouwen
Van aanbod naar netwerk in de specialistische dementiezorg.
Samenwerken over de schotten van de GGZ en VVT heen
Een netwerk dat zich inzet voor de juiste, specialistische zorg op de juiste plek voor mensen met dementie die ook een psychiatrische achtergrond hebben: met die insteek gingen VVT-organisaties en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in Zuid-Limburg vier jaar geleden samenwerken. “Dat netwerk is er nu en dat is goed, want het is hard nodig”, zegt Bas de Langen, manager Verpleegzorg en programmamanager Dementie Envida
Samen met Suzan Vroomen verzorgde hij de deelsessie die gewijd was aan dit netwerk. Zij is projectleider Dubbelzorgvragers Regio Zuid-Limburg en projectleider dementiezorg Envida.
Bas de Langen, manager Verpleegzorg en programmamanager Dementie Envida
Twee huizen, geen thuis
“We zijn de afgelopen vier jaar van aanbodgerichte zorg naar een netwerk toegegroeid”, vertelt Bas de Langen. Een goede ontwikkeling, want met de vergrijzing neemt ook het aantal ouderen met dementie en een psychiatrische achtergrond toe. Omdat de zorg niet op die combinatie is ingericht, dreigen deze mensen tussen de wal en het schip te vallen. “Wij zeggen ook wel eens: twee huizen, geen thuis.” Formeel dwingt het systeem mensen immers om een keuze te maken: óf de psychiatrie, of de VVT. “Terwijl dit voor hen niet de beste keuze is. Om die reden wilden wij over de schotten van de GGZ en VVT heen samenwerken. Dat levert wel wat uitdagingen op, zoals andere inhoud van zorg, andere wet- en regelgeving en andere financiering van zorg.”
Ambulant expertiseteam
De netwerkvorming begon met het beter leren kennen van elkaars werelden; zo ontstond een veel beter zicht op welke zorg iemand uit beide werelden nodig heeft. “Zowel intern bij Envida als in de netwerkvorming in de regio hebben we vervolgens hele mooie stappen gezet”, vertelt Bas de Langen. Envida vormde een ambulant expertiseteam, bestaand uit een specialist ouderengeneeskunde, een GZ-psycholoog en twee sociaalpsychiatrische verpleegkundigen. Dit team is inzetbaar in de wijk en werkt daarnaast bovenregionaal samen met VVT- en GGZ-teams van de partners. Neem de ouder wordende cliënt thuis die psychiatrische begeleid wordt en gaandeweg thuiszorg nodig heeft. Het ambulante team denkt dan voor de GGZ en thuiszorg mee wat deze cliënt precies nodig heeft. Nu, maar ook met het oog op de toekomst als een eventuele opname wellicht in zicht komt.”
Acute Opname Afdeling
Verder heeft Envida nu een Acute Opname Afdeling voor mensen met dementie. Deze afdeling biedt zestien plaatsen voor mensen in een acute situatie; ook partners in het bovenregionale netwerk kunnen hierop terugvallen. Naast de GGZ zijn hierin nu alle grote VVT-organisaties in Zuid-Limburg vertegenwoordigd. “Een belangrijk voordeel van deze afdeling is dat je rustig kunt kijken naar waar iemand op dat moment het beste thuishoort”, zegt Bas de Langen. Hij wijst verder op het belang van het expertisecentrum Grubbeveld van Envida. Dit woonzorgcentrum biedt zorg, welzijn en behandeling aan psychogeriatrische- en gerontopsychiatrische bewoners. In het centrum zijn de kennis en expertise op het gebied van dementie en GGZ-problematiek gebundeld. “We willen het netwerk in de nabije toekomst verder ontwikkelen en verbreden door de zorg voor verstandelijk gehandicapten erbij te betrekken. En”, eindigt hij, “we zullen ons ook meer gaan richten op mensen die regionaal begeleid wonen, want hier neemt dezelfde problematiek ook toe.”
Suzan Vroomen, projectleider Dubbelzorgvragers Regio Zuid-Limburg en projectleider Dementiezorg Envida